Nath Krause og Benedicte Huang vinder Munch-Christensens debutantpris
Foto: Vejle Bibliotekerne

Benedicte Huang og Nath Krause modtager debutantpris

03.10.23
Fredag d. 29. oktober blev Munch-Christensens debutantpris og legat på 2 x 50.000 kr. uddelt til to talentfulde forfattere.

Oprindeligt skrevet af leean, Vejle Bibliotekerne.

Prisen, der uddeles årligt til to yngre danske forfattere, der har haft en lovende debut, gik til Benedicte Huang for romanen 'Døtreskole' og Nath Krause for hybridværket 'Logan i Aokigahara'. Begge bøger har ifølge juryen gjort sig særligt bemærket blandt alle årets 38 indstillede debutværker - den ene med sine intense og billedrige beskrivelser af en ung piges tvivl og usikre selvopfattelse, der peger ind i den aktuelle debat om pressede unge, og den anden med en vild genrehybrid, hvor et råt poetisk univers er vævet sammen med en virtuel gåtur i japansk natur.

Ligheder med Tove Ditlevsen

Den første prisvinder, Benedicte Huang (f. 1991), er uddannet på Forfatterskolen og er kritiker og klummeskribent ved Politiken. Hendes debutroman 'Døtreskole' udkom på Gads Forlag i marts i år.

I sin motiveringstale til forfatteren sagde litteraturprofessor og jurymedlem Anne-Marie Mai blandt andet: "Hvis man kan værdsætte Tove Ditlevsens skildringer af det unge liv, vil man også værdsætte Benedicte Huangs Døtreskole, selv om de to forfattere er fjernt fra hinanden i tid og sted. Hos Ditlevsen er vi på Vesterbro i det 20. århundrede, hos Huang i en velstillet forstad i en helt anden tid, nemlig det 21. århundrede. Men først og fremmest er vi hos dem begge i sprogkunst om tilværelsens overgange, og tilmed den ypperste ordkunst, vi har."

I Japansk selvmordsskov med Dante og Vergil

Den anden prisvinder, Nath Krause (f. 1994), er uddannet fra Talentskolens forfatterlinje og deres debutværk 'Logan i Aokigahara' udkom i februar i år på forlaget Møllegades Boghandel.

I sin motiveringstale til Nath Krause sammenligner jurymedlem og kritiker Lars Bukdahl 'Logan i Aokigahara' med Dantes 'Den guddommelige komedie'. Yderligere sammenstiller det opdigtede par, Nath-jeget og YouTuberen Logan Paul, der i digtsamlingens anden halvdel bevæger sig gennem den japanske selvmordsskov Aokigahara med Dante-jeget og Vergil.

Han afslutter med ordene: "Vel er du ikke Dante, men du er med hardcore-forjættende digterisk mod og talent umiskendeligt Nath, og det er prisværdigt alt nok. Tillykke!"

Flere vindere af Munch-Christensens debutantpris