Vi fejrer 8. marts med masser af god læsning. Foto: Litteratursiden.dk
Vi fejrer 8. marts med masser af god læsning. Foto: Litteratursiden.dk

Kvindernes Internationale Kampdag i skønlitteraturen

01.03.24
Vi varmer op til Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts med masser af lækker læseinspiration i skønlitteraturens tegn.

Kvindernes Internationale Kampdag markerer kampen for ligestilling, mangfoldighed, retfærdighed og synlighed for kvinder samt andre køn.

Fra den første kampdag til nu

8. marts blev i første omgang kaldt Kvindernes agitationsdag, da den blev stiftet på en kvindekongres i 1910. Senere genoptog den nye kvindebevægelse i 1960'erne traditionen for kampdagen og omdøbte den Kvindernes Internationale Kampdag. 

Siden de første fejringer af 8. marts har historien ændret sig markant, og både nye og gamle mærkesager er presserende i nutiden. Hvor de første feminister bl.a. kæmpede for stemmeret i starten af 1900-tallet og rødstrømperne kæmpede for fri abort i 1960'erne, centrerer kvindekampen i dag sig om retten til eget krops-og kønsudtryk samt retten til at færdes sikkert på gaden.

Til de mange 8. marts-arrangementer, der afholdes i 2024, vil man også kunne høre slagord såsom: "kvindekamp er klassekamp" og "trans rights are human rights". 

Inspiration i litteraturen

8. marts handler om ligestilling i mange facetter og om inklusion af minoriteter på tværs af køn, klasse, etnicitet, religion og seksualitet. 
Der er meget at kæmpe for, og som altid er der hjælp at hente i litteraturen. 

Vi har samlet de bedste romaner og digte, der inspirerer, udfordrer og fantaserer om et mere ligestillet samfund. God kampdag og god læselyst. 

Kvindekamp er klassekamp

Nye romaner om kvindeliv

Bøger der ændrede verden

Oversete mesterværker af kvindelige forfattere