Foto: Sara Galbiati
Foto: Sara Galbiati

Amina Elmi – Barbar [Tavshedens objekt]

06.03.24
Amina Elmi skriver om at leve med en kappet forbindelse til sin families historie, ritualer, sprog og identitet.

Amina Elmi trådte i sommeren 2023 ind på den danske litterære scene med digtsamlingen 'Barbar [Tavshedens objekt]', som er en vilter og sorgfuld bog om kærlighed, savn, diaspora og meget mere. Hun vandt BogForums Debutantpris 2023 for bogen og blev hyldet som en vigtig, ny stemme i dansk litteratur. 

Gennem prosatekster og digte skyder hun humoristisk, sanseligt og vredt med skarpt både indad og udad: såvel mod sig selv og sin familie og kultur, som mod det litterære parnas og den offentlige debat, og denne dobbelte retning er nok forudsætningen for, at hun midt i det hele også skriver med en vis mildhed. Eller, som en anmelder smukt formulerer det: Med en stor og bevægende åbenhed.

Barbar [Tavshedens objekt]

Der er tre store emner, som udforskes og udfoldes i 'Barbar's digte og kortprosatekster. Det ene er farens død og sorgen, der følger. Det andet er eksilerfaringerne, tavshedens vold og jegets kamp for sine brødre og søstre, både de biologiske og de metaforiske. Det tredje er den opslugende, voldsomme og stærke forelskelse i en kvinde.

Stemningen i Amina Elmis debut er både rørende, følsom, vred og oprørsk. 'Barbar' er et vidnesbyrd og et kampskrift, som jeget både kalder det og ikke kan holde ud at kalde det. Det er meget personligt og samtidigt politisk. Et blik der både vender ind mod det helt nære og jegets eget indre, men også den indre ild, der brænder i jeget og peger ud af i et oprør for en anden verdensorden. 

Nogle af digtsamlingens tekster er korte, rammende stød, andre er længere og folder sig bølgende ud over forskellige dele af et emne. Sproget er ladet med forskellige betydninger i en samling, der er både rørende og hårdtslående, mild og vred.

Blå bog 

  • Født: 1994 i Somalia.

  • Uddannelse: Engelskstudier ved Aalborg Universitet. Forfatterskolen, 2023.

  • Debut: 'Barbar [Tavshedens objekt]'. Gyldendal, 2023. Digte.

  • Litteraturpriser: Bogforums Debutantpris 2023.

  • Seneste udgivelse: 'Barbar [Tavshedens objekt]'. Gyldendal, 2023. Digte.

'Barbar' er nomineret til Læsernes Bogpris. Du kan stemme på din favorit ud af de ti nominerede bøger her og samtidig deltage i lodtrækningen om en bogpakke. 

Tak for lån af indhold til Litteratursiden.dk og Forfatterweb.dk

Materialer