Matilde Walter Clark modtager prisen for sit vågne øje. Fotograf: Ulrik Jantzen
Matilde Walter Clark modtager prisen for sit vågne øje. Fotograf: Ulrik Jantzen

Mathilde Walter Clark tildeles Weekendavisens Litteraturpris for 'Det blinde øje'

27.01.24
I 'Det blinde øje' udtrykker Clark sin undren over, hvorfor det blev tårerne fra minkavlerne, der kom til at fylde i medierne.

Mathilde Walter Clark modtager Weekendavisens Litteraturpris 2023 for sit foruroligende gode og tankevækkende værk 'Det blinde øje'.
Fagbogen, som detaljeret skildrer den danske minkproduktions mørke sider, har fået stor anerkendelse for sin dybdegående journalistik.

I 'Det blinde øje' udtrykker Clark sin undren over, hvorfor det blev tårerne fra minkavlerne, der kom til at fylde i medierne og sidenhen den såkaldte lovhjemmelsfejl fremfor forholdene for minkene og det forfærdelige aflivningsarbejde i efteråret 2020, hvor alle danske mink blev beordret aflivet på grund af mutation af coronavirus.

Bogen udforsker minkproduktionen i Danmark og afslører chokerende forhold samt en omfattende indflydelse fra landbrugslobbyen og minkavlernes foreninger. Med sin karakteristiske blanding af journalistik og essayistik har Clark skrevet en bog, der ikke alene informerer, men også udfordrer læserens perspektiv på dyrevelfærd og industrielle praksisser.

'Det blinde øje' er en kristisk bog, et væsentligt bidrag til den offentlige debat om dyrevelfærd og miljøspørgsmål i Danmark. Og med Clarks evne til at kombinere dybdegående undersøgelser med en engagerende fortælleform er bogen blevet et must-read for alle samfundsinteresserede danskere.

Weekendavisens Litteraturpris

Siden 1980 har Weekendavisens anmeldere hvert år i december udpeget bøger, både skøn- og faglitteratur, som derefter kommer til afstemning blandt avisens læsere i januar det følgende år. 

Prisvinderen modtager 100.000 kroner, der uddeles med støtte fra Den Berlingske Fond. De nominerede til prisen i 2023 er:

Oprindeligt skrevet af Nadja Agerbak, Litteratursiden.