Foto: Sara Galbiati
Foto: Sara Galbiati

Katrine Mare Guldager – Birgithe med th

06.03.24
Katrine Marie Guldager kaldes formkamæleon af en årsag, og hun har med sit omfavnende forfatterskab skabt litteratur, der undersøger menneskets spændevidde såvel som litteraturens.

Katrine Marie Guldager har skrevet både digte, romaner, noveller, børnebøger og hørespil. Hun begyndte sit forfatterskab midt i halvfemserne med digtsamlinger, som forsøgte at finde et holdepunkt i den kaotiske hverdag.

Hendes senere udgivelser retter en skarp kritik af den vestlige verdens egoisme, både i forhold til vores nærmeste og i forhold til den Tredje Verden. 

I den anmelderroste romantrilogi, 'Birgithe med th', 'Endnu en dag i Guds skaberværk' og 'Jeg hører hvad du siger', er samfundskritikken i højsædet. Bøgerne giver stemmer til kvinder, der er trætte af pis og nu tager bladet fra munden.

Birgithe med th 

Birgithe er i dén grad fyldt op: Hendes mor er død, og huset skal ryddes. Jobbet som afdelingsleder, hun netop har søgt, fik hun ikke, og hun må forsætte som skolelærer. Eleverne er irriterende og uopdragne, og hendes egne børn er ved at transformere sig til noget uigenkendeligt.

Hendes mand, Kristoffer, er så sød og positiv, at det halve kunne være nok. Birgithes søster Lea har sit eget (sind) at slås med og er derfor ikke til nogen hjælp, og som kronen på værket tager deres far nu pludselig kontakt til Birgithe på trods af, at de stort set intet har haft med hinanden at gøre de sidste 35 år.

Så jo – Birgithe er presset. Og ikke mindst af sig selv.

I denne første bog i romantrilogien om vrede kvinder i 50'erne, der ikke orker mere pis, tegner Katrine Marie Guladager et vidunderligt troværdigt og relaterbart portræt af Birgithe, som er et (lidt for) ærligt menneske med temperament, udbrændthed, omsorg, bekymringer og andre hamrende irriterende egenskaber som de fleste mennesker besidder. 

 

Blå bog 

  • Født: 29. december 1966 i Ordrup, Nordsjælland.

  • Uddannelse: Forfatterskolen 1992-94. Cand.phil. i dansk 1994.

  • Debut: 'Dagene Skifter Hænder'. Gyldendal, 1994.

  • Priser: Klaus Rifbjergs Debutantpris for lyrik, 1996. Jeanne og Henri Nathansens Fødselsdagslegat, 1996. Peder Jensen Kjærgaards og Hustrus Legat, 2001. Holger Drachmann-legatet, 2003. Kritikerprisen, 2004. Beatrice-prisen, 2010. Odd Fellow Ordenens Litteraturpris, 2012. Statens Kunstfonds Livsvarig ydelse, 2016.

  • Seneste udgivelse: 'Jeg hører, hvad du siger'. Gyldendal, 2024. Roman.

'Birgithe med th' er nomineret til Læsernes Bogpris. Du kan stemme på din favorit ud af de ti nominerede bøger her og samtidig deltage i lodtrækningen om en bogpakke. 

Tak for lån af indhold til Litteratursiden.dk og Forfatterweb.dk

Materialer