Jeg husker dagen som lys og Nøjsomheden
Helsingør Kommunes Biblioteker gør status over, hvad der hittede hos læserne i 2023

Året der gik: Lokale forfattere og bøger om Helsingør

07.12.23
Helsingør og omegn er beriget med ekstraordinært mange gode forfattere. Her bringer vi et tilbageblik på nogle af de mest populære, lokale udgivelser i 2023.

Årets mest læste lokalbøger

2023 har været et særligt år, hvor hele tre romaner af lokale forfattere har placeret sig på top 30 over de mest udlånte bøger på Helsingør Kommunes Biblioteker:

  • Stine Askovs ’Nøjsomheden’ var årets mest læste bog i Helsingør i 2022 og fortsætter succesen i 2023. Den charmerende roman om Mona og hendes syge moster, der bor i Nøjsomheden, er den anden mest udlånte bog i år. 
  • Dommeren i Helsingør’ er Lars Kjædegaards stort anlagte roman om kærlighed og forbrydelser i 1970’ernes Helsingør. Den indtager en flot 22. plads, hvilket er bemærkelsesværdigt, da den først udkom i august.
  • Olav Hergels autofiktive bog ’Jeg husker dagen som lys’ handler forholdet til moderen Benedicte og om, hvordan moderens psykiske problemer efter bruddet med digteren Thorkild Bjørnvig bliver afgørende for både forfatteren selv og hans søster. Den er årets 27. mest udlånte bog. 

Lokale krimier er populære

Krimigenren er stærkt repræsenteret hos Helsingør-forfatterne. I 2023 skrev Walther Rebernik, der indtil for nylig boede i Snekkersten, sin 4. krimi, ’Satans datter’, som har været udlånt 81 gange i år. 

I samme lag ligger Stine Bolther og Line Holms ’Natjæger’, der er 3. bind om politihistorikeren Maria Just og hendes lidt utraditionelle samarbejde med drabsefterforskeren Mikael Dirk. Bogen har været udlånt 79 gange siden den udkom i maj.

Hold dig opdateret på de lokale forfattere og deres nyeste udgivelser på Lokal forfatterweb

De lokale forfattere har styr på historien

Rundt omkring i Helsingør sidder der flittige forfattere og skriver historiske romaner. Dette gælder højskolelærer Gertrud Tinning, der skriver romaner baseret på kvinders arbejdsforhold i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet. Hendes seneste roman, ’Dagmars svære valg’, udkom i slutningen af 2022 og har været populær læsning i år. 

Et andet eksempel er Martin Davidsen, som til daglig er leder af konferencer og events på Nationalmuseet. Han har skrevet en middelalderkrimiserie om Laurits Bogbinder, der ved hjælp af nysgerrighed og snilde opklarer den ene forbrydelse efter den anden i 1500-tallets Helsingør. Nummer tre i serien, ’Kvinden klædt i sol’, er netop udkommet.

2023 har været et strålende år for Helsingør Kommunes lokale forfattere, og vi ser frem til, at endnu et godt lokalt bogår snart begynder. 

Materialer