Lokal Forfatterweb gør status over året der gik
Cecilie og Hanne gør status over 2023 hos Lokal forfatterweb

Året der gik: Interview med bibliotekarerne bag Lokal forfatterweb

07.12.23
Hanne Pedersen og Cecilie Riis er tovholdere for bibliotekets samarbejde med lokale forfattere, der bor i, eller har en stærk tilknytning til, Helsingør kommune.

Vi har stillet de to bibliotekarer en række spørgsmål om deres arbejde med at fremme den lokale forfatterkultur:

Hvorfor er det vigtigt at styrke den lokale forfattertradition? 
”Helsingør har noget helt særligt at byde på, fordi vi har så mange skrivende talenter i byen. Vi synes, det er enormt spændende at følge med i, hvilke tekster der kommer ud af at bo eller være vokset op i dette nordøstligste hjørne af Danmark,” fortæller Hanne.

”Jeg har stor respekt for folk, der sidder og nørder med tekster – både fiktion og fakta – som de gerne vil udgive. Biblioteket vil gerne støtte den lokale litteratur og forfatterne bag. Derfor udviklede vi for fem år siden Lokal forfatterweb, hvor hver enkelt forfatter kan præsentere sig selv, og hvor der er et direkte link til at bestille deres bøger. Vi startede med ca. 30 forfattere, men er nu oppe på 75,” fortæller Cecilie.

Hanne og Cecilie står bag Lokal Forfatterweb

”Vi arrangerer også en læseklub, hvor vi læser aktuelle romaner skrevet af lokale forfattere. Det helt særlige ved denne klub er, at vi inviterer forfatteren selv til at kigge forbi og være med i den sidste halve time af læseklubbens møde."

Hvad gør I for at fremme den lokale litteratur?
”Udover at drive Lokal forfatterweb, hvor vi lægger nyheder op om forfatterne, og hvad der sker i miljøet, holder vi hvert 2. år den første lørdag i februar et stort arrangement, Lokal Bogdag, på Espergærde Bibliotek,” fortæller Hanne og forsætter:

”Det plejer at være superhyggeligt og også meget velbesøgt. I år havde vi besøg af Anne Cathrine Bomann, Gertrud Tinning, Lotte Garbers, Estrid Dyekjær, Inge Schjellerup, Kjeld Damgaard, Rolf Lund, Christine Tjalve, Martin Hultén og Søren Skogstad-Nielsen.”

”Vi arrangerer også en læseklub, hvor vi læser aktuelle romaner skrevet af lokale forfattere. Det helt særlige ved denne klub er, at vi inviterer forfatteren selv til at kigge forbi og være med i den sidste halve time af læseklubbens møde. Det er meget populært, og forfatterne synes også, det er sjovt at mødes med deres læsere,” fortæller Cecilie.

Top 3 over vores mest udlånte lokalbøger i 2023

  1. 'Nøjsomheden' af Stine Askov
  2. 'Dommeren i Helsingør' af Lars Kjædegaard
  3. 'Jeg husker dagen som lys' af Olav Hergel

Hvilke nye forfattere har I budt velkommen til i 2023?
”I det seneste år har vi budt velkommen til fire forfattere inden for faglitteraturen. Det er Gitte L. Brandenburg, der skriver kagebøger, Lotte Rahbek, der har lavet en strikkebog, samt Anne-Grete Nicolaisen og Henrik Sylvest, der begge har skrevet deres erindringer, Anne-Grete Nicolaisen i en antologi om abortspørgsmålet og Henrik Sylvest om hans syrede rejse Nepal tur retur i 1969,” fortæller Cecilie. 

”Vi har også budt velkommen til børnebogsforfatter Vibe Juul Sannig, der har skrevet de to informative billedbøger '7 måder at spise på' og '9 måder at få børn på'. Bøgerne henvender sig til børn i børnehavealderen,” fortæller Hanne.

Jeg husker dagen som lys og Nøjsomheden

”Stine Askov, der er opvokset i Ålsgårde, har skrevet fem romaner, som alle foregår i Helsingør-området. Hendes seneste roman ’Nøjsomheden’ har været en af bibliotekets mest udlånte bøger både i 2022 og 2023."

Hvilken lokale bog har været årets store overraskelse?
”Hver gang Lars Kjædegaard skriver en ny bog, er der efterspørgsel på den, men det er alligevel en overraskelse, at hans seneste bog ’Dommeren i Helsingør’, som udkom i august og er en murstensroman på 849 sider, er så stor en succes, at den har været udlånt 210 gange siden da. Det er også en rigtig god, underholdende roman, der foregår i Helsingør i 1970’erne, og hvor Kjædegaard øser af sin visdom og sit kendskab til ganske almindelige mennesker,” fortæller Hanne.

Hvem har I store forventninger til næste år?
Stine Askov, der er opvokset i Ålsgårde, har skrevet fem romaner, der alle foregår i Helsingør-området. Hendes seneste roman ’Nøjsomheden’ har været en af bibliotekets mest udlånte bøger både i 2022 og 2023. Derfor glæder vi os meget til at se, hvordan hun skruer den næste roman sammen,” fortæller Cecilie,

Hanne tilføjer: ”Ja, og så er der en ny roman på vej fra Anne Cathrine Bomann, som er psykolog og forfatter og opvokset i Espergærde. Den hedder ’Akvariet’, og det bliver spændende at se, om den kan leve op til hendes lille perle af en roman ’Agathe’, som blev oversat og solgt til 28 lande.”