Bibliotekar Stine Strømsted med Sorthuset
Stine Strømsted slår et slag for 'Sorthuset' - en 'whodunnit'-krimi i storslået natur.

'Sorthuset' - en foruroligende cocktail af regn, blæst, regn - og et mord

25.02.23
Dragende dystert bliver vi i Peter Mays tankevækkende hjemstavnskrimi ’Sorthuset’ ført ud til den vindomsuste Isle of Lewis, hvor skæbner folder sig ud i kampen mod naturen og fortidens dæmoner.

Af bibliotekar Stine Strømsted

Tilbage til barndommens ø

Vi har med ’Sorthuset’ håndplukket en dyster krimi, som Politiken i sin anmeldelse kaldte ”en mørk fortælling om fortrængning, tavshed og traditioner”. Politimanden Fin Macleod hentes fra Edinburgh til barndomsøen Isle of Lewis i Hebriderne, hvor han har ikke været siden han forlod den som ganske ung, for at tage del i en mordefterforskning. Mordet ligner til forveksling et, som Fin har efterforsket i Edinburgh. I sit forsøg på at bidrage til opklaringen tager Fin rundt på øen og uundgåeligt møder han barndoms- og ungdomsvenner, der er blevet tilbage i det lille samfund.

Manddomsprøven og dens følger

Historien falder i to fortællerspor: Et nutidigt, hvor vi ser handlingen udefra og et fortidigt spor, hvor barnet og den unge Fin fortæller om sit liv og sine oplevelser. Én væsentlig oplevelse er manddomsprøven, som de fleste fra landsbyen står i gennem. Det er den årlig to-ugers tur til den lille klippeø nord for Lewis et stykke ude i Atlanterhavet for at fange suler. For den unge Fin, og mændene der er med, bliver det på mange måder en skæbnetur. Langsomt nærmer de to spor sig hinanden, og det går op for den voksne Fin, at det, der skete dengang, har betydning for hvad der er sket og vil ske nu.

Uhygge lige under overfladen

Hvis ikke det regner, er det overskyet og det blæser nærmest konstant på Lewis. Bevoksningen er sparsom, forkrøblet og alt bøjer sig for vinden. Ind i mellem lysner det i et strejf af solskin – og så regner det igen. Her er klipper og højmose, der stadig forsyner øboerne med tørv. Vejret og naturen er konstant tilstede på Lewis. Det dystre, omskiftelige vejr sætter sit præg på fortællingen og vi læsere gruer for, hvad der sker om lidt. ’Sorthuset’ er ikke en krimi i klassisk forstand: Jo vist, sker der et mord, og jo vist er hovedpersonen politimand, men vil man have konstant action og biljagter, er det et andet sted man skal søge. I ’Sorthuset’ ligger spændingen og ruger lige under overfladen.

Fortrængte barndomsminder

Afsløringerne drysses fint ud i løbet af fortællingen og langsomt stykkes billedet sammen af skæbnerne på øen og hvad der har ledt op til mordet. Afsløringerne – og langt hen ad vejen også Fins fortrængte barndomsminder, som dukker op i mødet med de gamle venner – akkumuleres i et brag af en afslutning. ’Sorthuset’ er til dig, der holder af en kvalitetskrimi, som omhyggeligt opbygger et mysterium, hvor vi kommer helt tæt på personerne og hvad der driver dem. Og så er der naturligvis naturbeskrivelserne, vinden, havet og landskabet fra Skotlands yderste ø, som kører som en væsentlig parallel til historien.

Noget, der ligner 'Sorthuset'

Hvis du allerede har læst ’Sorthuset’ og kan lide stemningen fra en lille skotsk ø, kan jeg anbefale Ann Cleeves’ serie fra Shetland, hvor spændingen og naturen løber hånd i hånd. Den tætforbundne befolkning i et lille øsamfund med hemmeligheder, og opgøret mellem traditionen mod det moderne møder man også her. Men også islandske Ragnar Jónassons serie om Hulda har noget af den samme stil og stemning som ’Sorthuset’. Det lille samfund, langt fra storbyen, rummer hemmeligheder, der kalder på afsløring, og skæbner, der vikler sig ind i hinanden. Blikket bagud i personernes historie giver krimierne dybde og er med til opbygge spændingen. Og så er der naturligvis den islandske natur og vejr, som er ligeså fremmedartet (for os danskere) og allestedsnærværende som den på de stormomsuste skotske øer.

Håndplukket – bibliotekets forårskampagne

'Sorthuset' er en af hovedtitlerne i bibliotekets Håndplukket-kampagne. Det vil sige, at der er købt ekstra eksemplarer ind, som ikke indgår i reserveringskøen, og som ligger fremme på et bord på et af kommunens biblioteker. Bibliotekarerne har garneret den med bøger, der ligner. 'Sorthuset' og lignende bøger ligger på et bord på Hornbæk Bibliotek.
Se alle forårets håndplukkede titler.

Materialer