Foto af Annebeth Møller

Mødet med den 86-årige grandtante blev til romanen ’Annas sang’

09.03.23
Benjamin Koppels romandebut er en forrygende familiefortælling om den jødiske kvinde Hannah, der må ofre alt for at redde familiens ære.

Af bibliotekar Annebeth Larsen Møller

Livets gang i Familien Koppelman

Hannah i 'Annas sang' vokser op i 1930’ernes København. Hun er yngste og eneste datter i den musikalske jødiske skrædderfamilie Koppelman. Forældrene Yitzhak og Bruche er emigreret fra Polen i begyndelsen af 1900-tallet. De bor nu i Fiolstræde, hvor vi følger livets gang i familien. Fra starten hvor Hannah som lille pige leger med knappenåle i farens skrædderstue til de store familiefester med masser af mad, musik og latter. Hannah, der drømmer om at blive pianist, kommer ind på musikkonservatoriet og bliver stormende forelsket i idealisten Axel. Vi er med i synagogen, hvor familien pludselig er forvist til de bagerste rækker. For Hannahs brødre har kastet skam over familien ved en efter en at gifte sig med danske kvinder. Ægteskabsmægleren må kaste håndklædet, og den strenge viljestærke mor Bruche er ude af sit gode skind. Nu kan kun Hannah redde familiens ære.

Braste drømme og ægte kærlighed

Hannah ser ingen anden mulighed end at gifte sig med den franske jøde Francois, den mand familien har udvalgt til hende. Det knuser alle hendes drømme om en musikkarriere og et liv med Axel. Hun flytter til Paris, hvor hun finder sig til rette med Francois, en gnaven jaloux kvindebedårer, der end ikke under Hannah at spille den musik hun elsker. Hun lever 60 år i et ulykkeligt ægteskab, men forbliver forelsket. Axel viser sig nemlig at blive Hannahs første og eneste forelskelse. Den varer hele livet igennem trods det, at de aldrig mødes igen. ”Men at savne den, man elsker, er en lykke’ fortæller Hannah sin nevø i bogen.  

Baseret på Koppels egen familiehistorie

Hannah Koppelman hed i virkeligheden Anna Koppel. Hendes bror Herman var Benjamin Koppels farfar. Som barn hører Benjamin Koppel om den lidt sære tante, der på en måde har meldt sig ud af familien og ikke engang kom hjem til sin mors begravelse. Han er nysgerrig på hende, og da han senere i livet begynder at spille koncerter i Paris, tager han kontakt til hende. Da de mødes første gang er hun 86 år gammel, men stadig fuld af livslyst. Mødet bliver starten på et smukt venskab og inspirationskilden til ’Annas sang’.

Talent og fortælleglæde

Vi er nogle der kun kan drømme om at være enten et musikalsk talent eller en dygtig forfatter. Benjamin Koppel er så åbenbart begge dele, for ’Annas sang’ er en yderst velskrevet og medrivende slægtsroman om krig, kærlighed og pligtens pris. Jeg er mest vild med første halvdel af romanen, hvor Koppel giver et indblik i et jødisk familieliv under krigen. Traditionerne, dynamikkerne og rollerne i familien er sanseligt beskrevet med mange fine replikker der sprudler af fortælleglæde og humor. Og musikken, den er der hele tiden – på og mellem linjerne.

Et stærkt kvindeportræt

Jødeforfølgelserne bliver naturligvis berørt, men er ikke det altoverskyggende tema. Romanen er først og fremmest et stærkt kvindeportræt. Jeg er virkelig imponeret over denne seje kvinde, der oplever så mange forhindringer, og må bringe så mange ofre, men alligevel formår at bevare kærligheden til livet. Hannah/Anna kunne være blevet en trist og bitter kvinde, men det vælger hun ikke at blive. Det er rørende og vidunderligt livsbekræftende.

Læs noget, der ligner

Der er skrevet mange læseværdige bøger med en jødiske familier som omdrejningspunkt. Jeg vil anbefale ’Forladtheden’ af Elisabeth Åsbrink, ’En engel bag øret’ af Sally Altschuler og ’Mit halve liv’ af Anita Furu. Sidstnævnte er en umådelig fin historie, der skildrer et jødisk kvindeliv i første halvdel af 1900-tallet. Ligesom Koppel er Furu inspireret af sin egen familie, hun fortæller sin egen farmors historie. Begge bøger beskriver på smukkeste vis det afsavn, der opstår, når man bliver splittet fra sin familie. Er du blevet mere nysgerrigt på den talentfulde familien Koppel, kan du gå om bord i Thomas Peter Koppels selvbiografi ’Vær ikke kræsen: kunstner & iværksætter’, som også kommer omkring historien om Anna. Du må heller ikke snyde dig selv for at høre musikken fra ’Annas dollhouse’, hvor Benjamin Koppel har lagt musik til Annas historie, og Cæcilie Norby har skrevet tekster ud fra Koppels fortællinger om grantanten.

Håndplukket – bibliotekets forårskampagne

’Annas sang’ er en af hovedtitlerne i bibliotekets Håndplukket-kampagne. Det vil sige, at der er købt ekstra eksemplarer ind, som ikke indgår i reserveringskøen, og som ligger fremme på et bord på et af kommunens biblioteker. Bibliotekarerne har garneret den med bøger, der ligner. 'Annas sang' og lignende bøger ligger på et bord på Espergærde Bibliotek.

Materialer