Foto af Anette Thede med Fanden tage dig
'Fanden tage dig' er en vigtig og uhyggelig bog om psykopater, retsvæsenet og partnerdrab, siger Anette Thede.

Et forbandet forudsigeligt mord - Læs 'Fanden tage dig'

16.02.23
Familien skulle bare lige hente nogle møbler i huset. Så var skilsmissen en realitet. Men få minutter efter ankomsten blev Elin dræbt af eksmanden.

Af bibliotekar Anette Thede

En hånende mand

Niels Frank har aldrig brudt sig om sin svoger, Peter. Han er hoven, nedladende og hånende over for Franks søster og resten af familien. Da søsteren Elin til jul har bagt deforme, men velsmagende vaniljekranse bliver hun bange for Peters reaktion og klarer situationen med at bede ham smage dem ’med lukkede øjne’. Har han først godkendt dem, bliver det vanskeligt for ham at kritisere hende. Men så finder han bare på noget andet. Dette er et uhyggeligt eksempel på den isnende stemning i 'Fanden tage dig' af Niels Frank.

Planlagt drab

Efter mange års ægteskab og efter stærkt pres fra resten af familien og vennerne giver Elin op. Hun begærer skilsmisse, flytter først på krisecenter og siden i et lille hus. Men der er lige det med hendes møbler, som står tilbage i det tidligere fælles hjem. Peter indvilger i, at hun kan hente tingene, men vil vide, hvor mange hjælpere, der kommer. Det var der en årsag til. Politiet finder efter drabet patroner og våben placeret strategisk overalt i huset. Flere skulle dø.

Kunsten at spotte en psykopat

Biblioteket har masser af true crime. ’Fanden tage dig’ hæver sig over snittet. Den er bevidst ikke skrevet som offerporno, men fokuserer på tiden op til mordet. Hvordan spotter man en psykopat? Hvordan kan vi som samfund sikre os mod psykopater? Niels Frank føler et stigende ubehag over, at søsteren fortsætter med at være sammen med ægtemanden og endda dækker over ham. Men hvordan og ikke mindst hvornår griber man ind?

De kaldte det ’husspektakler’

Politiet er ikke til meget hjælp. De kalder det ’husspektakler’, selvom volden i hjemmet tydeligvis kun går ud over en person. De indvilger dog på et tidspunkt i at fjerne Peters våben. Da han er veltalende, lykkedes det ham dog at få sit jagttegn igen. Politiet laver også andre vitale fejl. Da et familiemedlem trygler om politiassistance ved huset kort før drabet, bliver hun afvist.

Ét partnerdrab på kvinder om måneden

Også under retssagen bliver Niels Frank (og vi læsere) harm. ’Familietragedie’ bliver sagen omtalt som. Nej, det var et overlagt drab! En del af den uhyggelige statistik om, at der hver måned bliver dræbt en dansk kvinde af sin partner. Læs ’Fanden tage dig’, hvis du vil et spadestik dybere end tidens sensationsjournalistik. Og samtidig også vil læse en pageturner, hvor man på forhånd kender det brutale udfald, og indlever sig i familiens usikkerhed.

Læs noget der ligner

I samme boldgade og med samme litterære kvalitet befinder sig ’Bogen om Kim Wall’. ’Kim skal ikke huskes for et bestialsk mord. Hun skal huskes for sit engagement for en bedre verden’, sagde hendes forældre, Ingrid og Joackim Wall, efter drabsmanden Peter Madsens ugerning.
Vil man læse en roman, hvor kvinderne tager scenerne tilbage, er det en god ide at starte med ’Til min søster’ af Dy Plambech. Mens Elin Frank og Kim Wall er de ultimative og uskyldige ofre, dropper Andrea i Plambechs roman sin psykopatiske og voldelige mand og tager med søsteren Aya på en druk- og sextur til Sverige. Det er en vild og sanselig roman, der også rummer dansk nutidslitteraturs suverænt stærkeste fødselsbeskrivelse.

Håndplukket – bibliotekets forårskampagne

'Fanden tage dig' er en af hovedtitlerne i bibliotekets Håndplukket-kampagne. Det vil sige, at der er købt ekstra eksemplarer ind, som ikke indgår i reserveringskøen, og som ligger fremme på et bord på et af kommunens biblioteker. Bibliotekarerne har garneret den med bøger, der ligner. 'Fanden tage dig' og lignende bøger ligger på et bord på Biblioteket Kulturværftet.
Se alle forårets håndplukkede titler.

Materialer