Hanne Pedersen med bogen Kriger uden maske
Læs 'Kriger uden maske', hvis du er til biografiske romaner, siger Hanne Pedersen.

Kunst, kærlighed og kvindekamp – læs ’Kriger uden maske’

21.02.23
Hun var kvinde, kunstner og kriger. Billedhuggeren Sonja Ferlov Mancoba (1911-1984) er hovedpersonen i Hanne-Vibeke Holsts ’Kriger uden maske’. Læs en skøn roman, som også er for dem, som normalt ikke er til Hanne-Vibeke Holst.

Af bibliotekar Hanne Pedersen

En kunstner i oprør

Parfumefabrikantens datter fra Charlottenlund skulle egentlig læse fransk på universitetet, men da Sonja Ferlov Mancoba hvinende danser rundt om Krinsen med den nye studenterhue på hovedet, falder hendes blik på Kunstakademiet: Det er der, hun vil ind! Mens de nye kunstnervenner Bille (Ejler Bille) og Morten (Richard Mortensen) entusiastisk kaster sig ud i de nye kunstarter kubismen og surrealismen, er Sonja mere naget af tvivl. Nogle af de unge kunststuderende har tydeligvis ikke andet end sex på hjernen, men hvad vil hun som kvinde med kunsten?  

Møder sit livs kærlighed i Paris

I slutningen af 1930erne tager hun til Paris. Her bliver hun kunstnerisk frigjort og møder mange af datidens eksilkunstnere, blandt andet Picasso. Det er også her hun – midt under anden verdenskrig – støder på den sorte, sydafrikanske kunstner Ernest Mancoba. Han bliver hendes livs åndsfælle og kærlighed.

Forstummet kritik af Hanne-Vibeke Holst

Hanne-Vibeke Holst er tidligere af anmelderne blevet beskyldt for endimensionelle karakterer og for et klichefyldt sprog. Den kritik er forstummet, og hendes tre sidste romaner 'Knud, den Store' (om hendes forfatterfar), 'Som pesten' (som viste sig at blive uhyggeligt aktuel med coronakrisen) og nu 'Kriger uden maske' er efter min mening velskrevne pageturners i ligefremt og varieret sprog.

Som at være der selv

Alle Hanne-Vibeke Holsts romaner er velresearchede og rige på detaljer. I 'Kriger uden maske' er det som om man selv går rundt i de københavnske gader i 1930erne. Hun beskriver kunstnernes idealisme: Hvad er kunstens svar på nationalsocialismen? Og som læser gyser man over de vanskelige forhold i Paris under anden verdenskrig. Hun giver også liv til flere store danske kunstmalere, først og fremmest Richard Mortensen, som Sonja i starten er sitrende ulykkeligt forelsket i. Man får helt nye input til næste maleriudstilling!

Hanne-Vibeke Holst som feminist

Feminisme er en underliggende strøm i alle Hanne-Vibeke Holsts romaner og således også her. I den tid hvor kvinderne hørte til i køkkenet, forfølger Sonja sine drømme. I forvejen var det ikke mange kvinder i mellemkrigstiden, der fik en uddannelse, men at hun forkaster en universitetsuddannelse, bliver billedhugger og i sidste ende forelsker sig i en sort, sydafrikansk mand, har tydeligvis været guf for Holsts egen oprørske dagsorden.

Få en stor læseoplevelse

Læs 'Kriger uden maske', hvis du er til biografiske romaner (også kaldet exofiktion), er kunstinteresseret eller finder problematikkerne om nazismen og anden verdenskrig vedkommende. Eller hvis du slet og ret er til en vild kærlighedshistorie fortalt med saft og bid.

Noget der ligner, mens du venter på Kriger uden maske

Prøv Jesper Wung-Sungs 'Kvinde set fra ryggen'. En bevægende kærlighedshistorie om maleren Vilhelm Hammershøi (1864-1916), der er besat af sin unge kones, Ida Ilsteds, nakke. Han maler den igen og igen. Imens gør hun alt hvad hun kan for at glæde ham i hans ægteskab. Du kan også kaste dig over 'Franciska' af Agnete Braad. Også her møder vi en fandenivoldsk kvinde, der i 1917 absolut ikke har tænkt sig at følge tidens (mænds) moral. Franciska Clausen ville partout være maler og tager til Berlin, Amsterdam og Paris for at udleve sin drøm.

Håndplukket – bibliotekets forårskampagne

'Kriger uden maske' er en af hovedtitlerne i bibliotekets Håndplukket-kampagne. Det vil sige, at der er købt ekstra eksemplarer ind, som ikke indgår i reserveringskøen, og som ligger fremme på et bord på et af kommunens biblioteker. Bibliotekarerne har garneret den med bøger, der ligner. 'Kriger uden maske' og lignende bøger ligger på et bord på Biblioteket Kulturvæftet.
Se alle forårets håndplukkede titler.

Mød Hanne-Vibeke Holst
Hanne-Vibeke Holst gæster Biblioteket Kulturværket onsdag den 26. april. Køb billet eller læs mere om arrangementet.

Materialer