Hanne Pedersen med romanen Birgithe med th
Mange - måske især kvinder - vil gerne læse om hverdagslivet. 'Birgithe med th' er lige sådan en god roman - oven i købet med humor, siger Hanne Pedersen.

'Birgithe med th' - en dejlig roman om en midaldrende kvinde, der bakser med en krise

27.02.23
Katrine Marie Guldager har skrevet en vedkommende roman om at miste sin mor og rydde op i hendes hus bagefter.

Af bibliotekar Hanne Pedersen

En roman om kvinder i dag

Birgithe er ked af det. Hun er i sorg og stresset over at skulle rydde op i moderens hus. Samtidig føler hun sig svigtet af søsteren, der ikke påtager sig ansvaret for noget. Med ’Birgithe med th’ har vi håndplukket en meget nutidig roman. Den rammer lige ind i mange (måske især kvindelige) læseres hverdag med familieliv, arbejde og så altså denne ekstra belastning, som moderens død udgør. Selv om Birgithe sørger over sin mor, er hun alligevel skildret med energi og fandenivoldsk humor, og som læser må man af og til trække på smilebåndet ad hendes ofte urimelige holdninger.

'Slap nu af'

Birgithe er et krævende bekendtskab. Hun er irritabel og ryger tit op i det røde felt. Som titlen antyder, skal verden omkring hende helst fremstå fejlfri. På et tidspunkt siger teenagesønnen Lauge til hende: ”… Slap nu af. Verden har ikke brug for at blive rettet på af dig, vel? Verden klarer sig fint uden.” Men dét er Birgithe ikke enig i. Moderens død tvinger hende til at se fortiden i øjnene, og måske bliver hun lidt klogere undervejs i oprydningen, så hun kan gå mere afklaret og afslappet ind i fremtiden.

Læs noget, der ligner

’Birgithe med th’ ligger på Håndplukket-bordet i Hornbæk Bibliotek. Ved siden af romanen har personalet lagt bøger, der ligner under kategorierne: ”Vrede kvinder”, ”Humor med bid”, ”Skeen i den anden hånd” og naturligvis også Katrine Marie Guldagers andre romaner under overskriften ”Mere Guld”. Hvis du kan lide Katrine Marie Guldagers stil, så skal du også læse bøgerne af norske Nina Lykke, ’Nej nej og atter nej’ og ’Næste : en lægeroman’. De handler også om modne kvinder og deres personlige udfordringer, og de er skrevet med samme energi, lethed og humor.

Håndplukket – bibliotekets forårskampagne

'Birgithe med th' er en af hovedtitlerne i bibliotekets Håndplukket-kampagne. Det vil sige, at der er købt ekstra eksemplarer ind, som ikke indgår i reserveringskøen, og som ligger fremme på et bord på et af kommunens biblioteker. Bibliotekarerne har garneret den med bøger, der ligner.

Materialer