Foto: Ulrik Jantzen
Foto: Ulrik Jantzen

Mathilde Walter Clark – Det blinde øje

05.03.24
Mathilde Walter Clark går på opdagelse i eksistensens maskinrum. I hendes fortællinger byttes der rundt på tilværelsens byggesten, der drejes på subjektivitetens, fiktionens og absurditetens knapper med en legende, filosofisk nysgerrighed.

Mathilde Walter Clark debuterede i 2004 med romanen 'Thorsten Madsens ego', som er en satirisk kritik af reklamebranchen og af livet på et reklamebureau. Hendes forfatterskab er præget af filosofien, blandt andet er inspirationen til romanen 'Priapus' (2010) hentet hos Kirkegaard, ligesom også det mytiske fortællinger 'Tingenes uorden' (2005) og 'Grumme historier' (2011) er filosofisk prægede.

Mellem udgivelserne er Mathilde Walter Clark en aktiv debattør og klummeskribent. Hun arbejder også sideløbende på forskellige kunstneriske projekter, blandt andet kampagnen ”Mæcen søges” fra 2005, hvor forfatteres trængte økonomiske kår angribes fra en humoristisk vinkel. 

Det blinde øje

Med sin seneste bog 'Det blinde øje' har Mathilde Walter Clark i januar 2024 vundet Weekendavisen Litteraturpris. Det er også med dette genrehybride mesterværk om minksagen anno 2020, hun er nomineret til Læsernes Bogpris. 

I 'Det blinde øje' udtrykker Clark sin undren over, hvorfor det blev tårerne fra minkavlerne, der kom til at fylde i medierne og sidenhen den såkaldte lovhjemmelsfejl fremfor forholdene for minkene og det forfærdelige aflivningsarbejde i efteråret 2020, hvor alle danske mink blev beordret aflivet på grund af mutation af coronavirus. Det er en kristisk bog og et væsentligt bidrag til den offentlige debat om dyrevelfærd og miljøspørgsmål i Danmark.

Med Clarks evne til at kombinere dybdegående undersøgelser med en engagerende fortælleform er bogen blevet et must-read for alle samfundsinteresserede danskere.

Blå bog 

  • Født: 6. august 1970 i København.
  • Uddannelse: Cand.mag. i filosofi og dansk fra Roskilde Universitet og New York University, 1998.
  • Debut: 'Thorsten Madsens Ego'. Samleren, 2004.
  • Litteraturpriser: Årets fund, 2005. Statens Kunstfonds Treårige Legat, 2006. Weekendavisens Litteraturpris, 2023. Politikens Litteraturpris, 2023.
  • Seneste udgivelse: 'Hvordan man laver dyr'. Politikens forlag, 2023. Essay.

'Det blinde øje' er nomineret til Læsernes Bogpris. Du kan stemme på din favorit ud af de ti nominerede bøger her og samtidig deltage i lodtrækningen om en bogpakke. 

Tak for lån af indhold til Litteratursiden.dk og Forfatterweb.dk

Materialer