Bibliotekar Cecilie med bogen Det manglende lys
Cecilie har håndplukket Nino Haratischwilis 'Det manglende lys'

Overraskende roman om fire venner fra Georgien

28.08.23
Du skal læse 'Det manglende lys' for dens historiske portræt af Tbilisi i tiden inden murens fald, for de stærke person- og familieskildringer, kærlighedsforviklingerne og for et overraskende godt gangsterplot.

Af bibliotekar Cecilie Riis

Romanen er fængende og fuldstændig fremragende til at holde sin læser ved ilden gennem de små 600-sider. Man kommer helt tæt på de fire venner Dina, Ira, Keto og Nene gennem deres opvækst fra små piger til voksne kvinder.

Afsæt i fotografiudstilling

Romanen fortælles primært gennem Ketos øjne, som vi møder, når hun er en voksen kvinde i 50’erne, hvor hun skal til en fotografiudstilling af hendes afdøde veninde Dina. Her møder hun de to andre kvinder fra fortællingen og gennem deres syn på Dinas fotografier, genovervejer og mindes de, deres barndom og ungdom.

De mindes ligeledes deres levende beskrevne baggård i Tbilisi, den politiske uro og besættelsen af landet. Såvel som en besættelse af hinanden, samt deres veje ud af Georgien eller deres tilbagebleven.

Sporene samles nænsomt

Gennem romanen samles forskellige spor og fremtidig læsning inspireret af ’Det manglende lys’ kan gå mange veje. Er du interesseret i det historiske, er der er en Sovjet og Kaukasus-vej, som du kan gå, hvor man kan grave sig ned i romaner som Georgien-funderede ’Smaragdsliberen’ af Anne-Cathrine Riebnitzsky, ’Persepolis’ af Marjane Sartrapi som foregår under den iransk-islamiske revolution eller ’Morgenrødens land: literær rejse i Grusien’ af Hans Scherfig

Man kan også gå ad erindringssporet, med bøger som ’Årene’ af nobelprisvinderen Annie Ernaux eller ’Austerlitz’ af W.G. Sebald. Begge tager udgangspunkt i fotografier ligesom ’Det manglende lys’. 
 

Materialer