Billede af bibliotekar Hanne med bogen Bytte
Hanne har håndplukket Ann-Helén Laestadius' roman 'Bytte'

Vildmarkens skønhed formørkes af fjendtlige forbrydelser

28.08.23
Det er ikke hverdagskost at læse om samerne højt mod Nord.

Af bibliotekar Hanne Pedersen

Samernes kamp for retfærdighed

I svenske Ann-Helén Laestadius’ bog ’Bytte’ kommer man tæt ind på livet af en lille samisk landsby i Nordsverige. Her vokser Elsa op i en familie, der lever af at holde rener. Det er en stærk og rørende historie om familie, identitet og kampen for retfærdighed. 

Bytte

De samiske familier må udholde tilbagevendende chikane og krybskytteri fra nogle af de svenske naboer, der skyder deres rener for at sælge kødet, eller bare for at more sig med at ramme dem fra deres snescootere. Som 9-årig oplever Elsa at se sin egen renkalv skudt i sneen. Hun ser også krybskytten, der truer hende til tavshed, inden han stikker af. Oplevelsen vækker hendes retfærdighedssans, men politiet er svære at råbe op.

Ti år efter – i 2018 – er Elsa stadig præget af oplevelsen. Hun arbejder nu som lærervikar på den lokale skole, men tiltrækkes også af livet som traditionel samisk renavler. Chikanen fra det omgivende svenske samfund i det kolde Nord er ikke blevet mindre voldsom, og Elsa kæmper sin kamp for ligestilling og retfærdighed på flere fronter.

Kerstin Ekman – et must

Har du lyst til at læse andre romaner fra det nordlige Sverige, så kast dig over Kerstin Ekmans ’Guds barmhjertighed’. Det er den første af tre stærke bøger i ’Ulveskindstrilogien’ om jordemoderen Hillevi, hendes samiske plejedatter Risten og kunstneren Elis’ liv op igennem 1900-tallet. 

Kerstin Ekman seneste roman ’Ulvespring’, der handler om en gammel mands forhold til naturen og til en ulv, han møder derude, blev indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2022. 
I 2022 blev Ekmans roman fra 1993 ’Hændelser ved vand’ omskabt til en smuk og uhyggelig tv-serie i 6 afsnit. Se den stærkt anbefalelsesværdige serie på DR.

Materialer