Mie Brunberg anbefaler Shakespeare

18.06.20
Stokkonservativ eller helt enormt fremsynet?

Mie Brunberg

Mie Rank Brunberg er sanger, sangskriver, korleder og sangpædagog med et stort hjerte for Shakespeare. Sammen med Margit Haahr Østermark danner hun duoen Centuries of Summerdays Duoen arbejder med at formidle Shakespeares ord og billeder i form af nye musikalske rammer.

Se Centuries of Summerdays fremføre udvalgte sonetter på Youtube her:
Sonet nr. 33Sonet nr. 138Sonet nr. 144

Sonetter : med original engelsk tekst / William Shakespeare ; oversat af Line Krogh

Line Krogh har gendigtet alle 154 sonetter, så de både rimer og passer på versefødderne, og det betyder, at der er poesi på begge sprog.
Bogen har hjulpet mig til at forstå essensen og stemningen i de, til tider, voldsomt svære tekster - og har jeg så haft brug for mere nøjagtige oversættelser, har jeg tyet til den fantastiske hjemmeside www.nosweatshakespeare.com, der bla. tilbyder “oversættelser” til moderne engelsk af samtlige sonetter.

Filmen “10 things I hate about you” fra 1999

Det er en rigtig teenage-chick-flick, der foregår på en amerikansk high school - men både handlingen og karaktererne er inspireret af Trold kan tæmmes. Jeg og mine veninder så den igen og igen, og kunne til sidst de fleste replikker udenad.
Det var denne film der lærte mig, at Shakespeares bagkatalog er så stort, at hele verden stadig inspireres af det.

Trold kan tæmmes

Trold kan tæmmes, har jeg et helt særligt forhold til.

Skuespillet hører egentlig til blandt Shakespeares komedier, og er da også i den lette ende - men alligevel er der en enorm dybde i historien.

Den handler (blandt andet) om den selvsikre Petruchio, der bejler til den skrappe Katherina for penge. I slutningen af historien vælger Katherina at underkaste sig Petruchio, og moralen er således umiddelbart dybt mandschauvinistisk - men i et par enkelte replikker kan man alligevel blive i tvivl, om både digter og karakterer har en ironisk distance til det hele, der faktisk gør historien meget moderne og ligestillingsfokuseret.

Man kan simpelthen ikke vide, om Shakespeare var stokkonservativ eller helt enormt fremsynet - og det synes jeg er vanvittigt spændende!

Nils Lindbergs komposition “Shall I compare thee to a summer’s day”

Jeg sang den selv som 14-årig, og var helt vild med ordene - men kæmpede med melodien!

Set i bakspejlet forstår jeg, at jeg allerede dengang havde lyst til at skrive noget ny musik til de pæne ord; men der skulle gå 14 år mere, før jeg fik plukket hul på drømmen :-)