Debs Newbold anbefaler Shakespeare

18.06.20
2 forestillinger og et maleri

Debs Newbold

Debs Newbold - britisk forfatter, fortæller og skuespiller. "Ord er min passion og en stor glæde i mit liv og arbejde," siger hun.
Debs Newbold besøgte i forbindelse med WORD 2016 Helsingør. Her fortalte hun bl.a. historien om Macbeth.

Macbeth

Debs anbefaler en opførelse af  Joint Theatre Company, instrueret af Max Stafford, 2004, som den mest fantastiske fortolkning af Shakespeare hun nogensinde har set. Dramaet er "flyttet" til et krigshærget afrikansk land hvor ligheden mellem Macbeth og Ugandas tidligere diktator Idi Amin er slående. En fantastisk forestilling som åbnede mine øjne for hvad Shakespeare kan, siger hun.

Richard III

Næste anbefaling går på en opførelse af skuespillet Richard III på Shakespeare´s Globe, instrueret af Barry Kyle i 2003.
Skuespillet var sat op med udelukkende kvindelige skuespillere. "Kathryn Hunters fortolkning af Richard III viste mig, at der ikke er den grænse, som en kompetent og engageret skuespiller ikke kan krydse i fortolkningen af en rolle," siger Debs Newbold. Også Linda Bassett i rollen som dronning Magaret gav mig en ren masterclass i den jublende glæde og kraft, der ligger levendegøre Shakespeares ord.

Ellen Terry som lady Macbeth

Sidst men ikke mindst anbefaler Debs Newborn at se nærmere på: "Ellen Terry som Lady Macbeth", et maleri af John Singer Sargent fra 1889. Billedet er malet kort tid efter at maleren havde set EllenTerry spille Macbeth i London 1888. Det er udtrykket af kraft blandet med desperation i hendes øjne, der i særlig grad har ramt mig, fortæller Debs Newbold, " Den grønne kjole som Ellen Terry bar i rollen som Macbeth er også helt fantastisk." Kjolen er bevaret og kan ses i Ellen Tarry´s hus i Kent i dag.