Tone Schunnesson
Foto: Märta Thisner

Tone Schunnesson

01.07.21
Tone Schunnesson er en forfatter der taler til tiden. Hun er en af svensk samtidslitteraturs mest frygtløse og edgy stemmer. Hun besøger NORD med sin anmelderroste roman ’Dagene, dagene, dagene’, et fascinerende, råt humoristisk portræt af en kvinde, der går under i populærkulturens spejlkabinet. 

Hvor længe kan man kommercialisere sit indre liv?
Bibbs er berømt. Bibbs er den, der trækker blikkene til sig, hende folk liker. Bibbs har kontakter, ikke det store talent, men Bibbs er influencer. Det rækker, so far. Men Bibbs er 39 år gammel og ikke lige så slank som pigerne på 19, og dagene, hvor de gratis tilbud står i kø, er ved at være forbi. 
Og så forlader Baby hende. Alkohol, utroskab og kæmpe skænderier har præget deres forhold, men han er hendes faste holdepunkt. Arbejdet med at være Babys kæreste har taget al hendes tid, og ikke mindst alle hendes penge. Og nu skal hun skaffe 100.000 kr. for at købe ham ud af deres fælles lejlighed. Penge, hun ikke har. Hun har en uge til at skaffe dem. 

”Jeg tænkte på pengene, pengene.”

Hendes produkt er hende selv, men hvem er interesseret i at købe det? Bibbs tyr til ekstremer. Løgnen bliver en tvivlsom ven i nøden. Og kan man tage løgnen tilbage? 
’Dagene, dagene, dagene’ er en begavet og kompromisløs roman om en menneskelig nedtur. Om fornedrelse og selvbilleder. Om de transaktioner, vi foretager: arbejde, venskaber, sex. Og ikke mindst penge. 

"Det, der gør denne bog til mere end blot en tur i forlystelsesparken, er, at denne gnistrende ordmaskine af en forfatter besidder en ny generations kulsorte klarsyn."
 – Sveriges Radio

TONE SCHUNNESSON (S) (f. 1988) har studeret ved den anerkendte svenske forfatterskole Biskops Arnö. I 2016 debuterede hun med romanen ’Tripprapporter’ (ikke oversat til dansk), som blev stærkt rost og blandt andet kaldt for ”hallucinatorisk” og ”en ode til narcissismen”. Hendes anden roman ’Dagene, dagene, dagene’ har vakt stor opsigt og er blevet nomineret til Sveriges Radios Litteraturpris og EU's Litteraturpris. Schunnesson er en fast del af litteraturpanelet i det svenske litteraturprogram Babel på den svenske TV-station SVT. ’Dagene, dagene, dagene’ udkommer på dansk lige op til NORD på Gads Forlag, oversat ved Louise Ardenfelt Ravnild. 

Tags
Materialer