Foto: Einar Falur Ingólfsson

Jón Kalman Stefánsson

15.06.21
Han skriver prosa, som var det poesi, og betragtes i dag som en af Islands allerstørste forfattere. Kalman Stefánsson gæster NORD med romanen ’Stjernenes knitren’ – en roman om de kræfter, der fører os sammen, og dem, der skiller os ad.

At sætte tiden i stå

Kalman Stefánsson er kendt for at skrive romaner, som er større end hverdagen. Han mestrer som få andre at skrive om kærlighedens komplekse væsen, om at fortabe sig og give fortabt. Det er livsbekræftende fortællinger, der formår at omfavne døden – og samtidig at holde den på afstand. Naturkræfterne har i det hele taget fat i Kalman Stefanssons litteratur. Og indimellem formår romanerne tilmed at sætte tiden i stå.

”Hvad nytte har man af et kompas hvis der ikke længere findes en retning.”
- fra ’Stjernernes knitren’

’Stjernernes knitren’ er en barndomsskildring, en sorgroman og en fortælling om fantasiens kraft.

En dreng på 7 år mister sin mor, og en dag, da han står op, kommer der en ny kvinde ud fra farens soveværelse, tavs og lukket. Så drengen taler med sine tinsoldater i stedet og forsvinder sammen med læseren ind i en parallelverden af historier om alt det, der er sket før ham, og det, der leder til, at han bliver til. Om en oldefar, der slår ud med armene, men altid ender i kælderens mørke, om hans mor, en ung kvinde, der sidder i køkkenet og skriver et brev, og som tilfældigt kigger op, da en mand går forbi – og hermed besegler sin skæbne. Familiens historier skyder sig ind og ud af hinanden, og sammen med landskabet, byen og naturen rejser de sig fra papiret og bliver levende.

”Kalmans prosa gør himmelen højere, natten klarere, hjertet større. Det er litteratur som får livet til at spire.”
- Sydsvenska Dagbladet

”Islandske Jón Kalman Stefánsson er en af vores allerbedste nulevende forfattere (…) mest af alt er det en fin skildring af barndommen, af sorg og savn. Formuleret i et vidunderligt sprog og med de mest fantastiske billeder.”
- Dagbladet

Jón Kalman Stefánsson (IS) (f. 1963) debuterede i 1988, har udgivet digtsamlinger, noveller og romaner. 15 bøger i alt. Han har modtaget den store islandske litteraturpris, P.O. Enquistprisen, og ikke mindre end fire gange er Kalman Stefánssons romaner blevet indstillet til Nordisk Råds litteraturpris. I 2017 blev han nomineret til den engelske Man Booker International Prize. Hans romaner er oversat til 27 sprog.  ’Stjernernes knitren’ udkom på islandsk i 2003, og det var med den roman, han fik sit store internationale gennembrud. Den foreligger nu på dansk for første gang. ’Stjernernes knitren’ er oversat til dansk af Kim Lembek og udgives af forlaget Batzer&Co.

Tags
Materialer