Kristian Ditlev Jensen
Foto: Søren Rønholt

Kristian Ditlev Jensen

01.07.21
I Kristian Ditlev Jensens forfatterskab står æstetikken og gastronomien ofte i højsædet, og i sin kommende roman tager han et æstetisk greb om glassets kultur.

Mød ham i samtale med Rakel Haslund-Gjerrild om kunstnerisk lydhørhed, sanser og sanselighed.

Jagten på den sublime gastronomiske oplevelse kan også være en flugt, højdepunkter kan lede til store fald. Kristian Ditlev Jensen har et stærkt blik for sanselighedens dobbelttydighed i sit forfatterskab. Romanen ’Livret’ (2004) er både en hyldest til gastronomien og en sammenbrudsfortælling om madanmelderen Robin McCoy, der forsøger at finde fodfæste efter sin kones selvmord. Her indlejrer både sanseligheden og opløsningen sig i sproget, madoplevelsen og erfaringerne kan ikke skilles ad. Det er vellyst, det er sorg. I sin kommende roman ’Bar’ skildres en mands affære med rusen – en rus, der er afhængighedsskabende. Manden, som bærer samme navn som forfatteren, nyder alkoholen og tager vejen forbi vindistrikter og små, særlige producenter, men gradvist bliver det til omveje, til et sommerhus fx, hvor man bare kan få lov til at drikke i fred. Hos Kristian Ditlev Jensen handler indtagelsen ikke kun om behov, men også om menneskeligt begær, som kan være både berusende og knusende.

”Det er som at bide i en landmine. Pludselig er hele lokalet rødt. Alt er med ét organisk materiale. Alt pumper. Det er liv. Det er selve livet. Vi kigger rundt med store øjne og runde, gurglende kinder. Så spytter vi ud med høje sjask i vinkøleren.”
- Fra ’Livret’

KRISTIAN DITLEV JENSEN (DK) (f. 1971). Uddannet fra Forfatterskolen. Kan skrive forfatter, skribent, mad- og litteraturanmelder samt præst på sit CV. Han er fast tilknyttet Weekendavisen som litteraturkritiker og har bl.a. også skrevet for gastronomimagasinet Gastro og de tyske gastronomimagasiner Effilee og Der Feinschmecker. Han debuterede med en stærk beretning om overgreb, den selvbiografiske ’Det bliver sagt’, som han modtog Bogforums Debutantpris for. Han har siden udgivet en lang række prisbelønnede romaner, noveller, rejseberetninger og fagbøger, bl.a. romanen ’Livret’. I oktober 2021 udkommer romanen ’Bar’ på forlaget Gyldendal.

Tags
Materialer