Foto: Jakob Dall

Tomas Espedal (N)

26.06.23
Hvordan leve? Hvordan blive skrivende?  Tomas Espedal er en helt central skikkelse i nordisk litteratur.

Han er kendt for sine autofiktive romaner, der med betroende selvrefleksion behandler temaer som sorg, identitet, forfald og menneskets relation til naturen – og litteraturen selv. 
For første gang kan man møde ham på dansk jord med sin kommende bog, når han gæster NORD med 'Lyst (en forfatters selvbiografi)' – en roman om at læse og skrive, om glemsel og erindring. Og om vejen fra barn til forfatterliv. 

”Espedal er først og fremmest et skrivende menneske. Hans liv er råstoffet, det liv han lever for at skrive litteratur. Svært god litteratur. … han skriver så smukt og eksistentielt nærværende at det altid er en glæde at læse ham.”

-    Dagbladet, Norge

TOMAS ESPEDAL (N) (f. 1961) fik sit helt store gennembrud i 2006 med vandreromanen 'Gå'. Eller kunsten at leve et vildt og poetisk liv, som sikrede ham den første af tre nomineringer til Nordisk Råds litteraturpris. Espedal har derudover modtaget Kritikerprisen, Gyldendalprisen, og Brageprisen.

Han udforsker og udvider romangenrens grænser ved at inddrage breve, dagbogspassager, digte og personlige notater i sine bøger.
Til efteråret udkommer han med tobindsværket 'Lyst (en forfatters selvbiografi)', som lægger sig i skæringspunktet mellem autofiktion og dannelsesroman. Den er orkestreret med den velkendte, sanselige og smertelige sproglighed, som også er at finde i bl.a. 'Mod Naturen', 'Bergeners' og 'Mit Privatliv'. 

"At skrive må blive dit liv, og uanset hvad der sker – ægteskab, børn, dødsfald, år i fattigdom og år med skriveblokering og depressioner, år med anerkendelse og succes, med lykke og penge, måske med rigdom, den vanskeligste af alle udfordringer – du må aldrig stoppe med at skrive. Du skal skrive dig igennem alt dette, gennem livet; læse og skrive, det er din opgave"!

-    Uddrag fra 'Lyst'

Tags
Materialer