""

Cora Sandel (N)

02.08.23
Cora Sandel er anerkendt i hele verden for sit forfatterskab og særligt Alberte-trilogien betragtes som en moderne klassiker.

Cora Sandel, pseudonym for Sara Fabricius, debuterede som 46-årig med romanen 'Alberte og Jakob' som blev en umiddelbar succes. Her introducerer Cora Sandel en af det 20. århundredes store anti-heltinder: Alberte. Med stor psykologisk realisme skildrer Alberte-bøgerne en kvinde, der går sine egen veje. 

Alberte føler både længsel og utilstrækkelighed, er både sårbar og viljefast og føler sig fanget af tidens normer – hun vil væk. Hun lykkes med at rejse fra en lille nordnorsk by til Paris. Her skal hun blive kunstner. Alberte-trilogien er både en kunster- og udviklingsroman, som viser, hvordan en kvinde kan stå imod ydre pres og sin egen indre modstand. 

På NORD mødes forfatterne Hilde Rød-Larsen (N), Rakel Haslund-Gjerrild (DK) og Ingeborg Arvola (N) til en samtale om Cora Sandel og Alberte-trilogien.


”Ingen som læser 'Alberte og Jakob' kan glemme den.”
-    Ingeborg Arvola


CORA SANDEL (N) (1880-1974). Pseudonym for Sara Fabricius. Født i Oslo, opvokset i Tromsø, senere bosat i bl.a. Paris, hvor hun forfulgte drømmen om at blive billedkunstner. Herfra skrev hun også rejsebeskrivelser og noveller til norske dagblade, som hun ernærede sig ved. Direktøren for Norsk Gyldendal, Harald Grieg, læste hende med begejstring og opfordrede hende til at skrive en roman. Det blev til 'Alberte og Jakob', som gjorde det muligt for Sandel efterfølgende at leve af at skrive. Det tog hende 13 år at fuldføre trilogien, som står som et hovedværk og en af mellemkrigstidens store nordiske romaner.

Cora Sandel vender i hele sit forfatterskab tilbage til at skildre de upåagtedes liv, som hun selv formulerer det, særligt kvinder. I hele forfatterskabet trækker Sandel på sine egne erfaringer som kvinde og kunstner og sin opvækst og oplevelser i Tromsø og Paris. Alberte-trilogien udkommer i en helt ny dansk oversættelse lige op til NORD 2023. 
 
”Hun har sin helt egen plads i den fineste samtidslitteratur.” 
-    The Guardian 

”Hvilken bog har gjort mest indtryk på dig? Hvem er din yndlingsforfatter? Jeg tror det må være sådanne spørgsmål, jeg som forfatter har svaret på allerflest gange (…) Mit svar er forskelligt fra gang til gang (…) men der er én bog jeg altid nævner. Det er 'Alberte og Jakob'. 
-    Helene Uri 
 

Tags
Materialer