Foto: Les Kaner

Iben Mondrup (DK)

30.06.23
Iben Mondrup er opvokset i Grønland, et land, der har sat sit præg på det prisbelønnede forfatterskab. Nu afslutter hun trilogien om de adopterede grønlandske børn 'Tabita' og 'Vittu' med romanen 'Bjørn'. Oplev hende på NORD til en samtale om tavshed og tilhørsforhold.

'Bjørn' er en roman om at leve med de valg, man træffer – på sine egne og andres vegne. I romanen går vejen tilbage til Grønland. Tabita søger efter sin biologiske mor, og hun ved ikke, at også hendes bror Vittu nu befinder sig i Grønland. Også børnenes adoptivfar Berthel rejser nordpå, besluttet på at finde sine voksne børn.

IBEN MONDRUP (DK). Født 1969 i Danmark og opvokset i Grønland. Grønland har været med til at forme hendes litterære sprog og spiller en stor rolle i flere af hendes bøger. Mondrup er uddannet billedkunstner fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2003 og debuterede som forfatter i 2009 med romanen 'Ved slusen'. 'Godhavn' (2014) er Mondrups gennembrudsroman, og for den modtog hun DR Romanprisen i 2015.

I 2020 udkom den første roman i trilogien om de to bortadopterede grønlandske børn Tabita og Vittu. Trilogien blotlægger skyggesiderne af skrøbelige familiekonstruktioner og kultursammenstød mellem Danmark og Grønland. Både 'Tabita' og 'Vittu' er nuancerede psykologiske familieportrætter, romaner om forholdet mellem børn og voksne, om at få sin egen stemme, om Grønland og dansk kolonimentalitet.

Sidste bind, 'Bjørn', udkommer i september 2023. 
 

Tags
Materialer