Foto: Johan Bergmark

Elisabeth Åsbrink (S)

10.07.23
Elisabeth Åsbrink er en fremtrædende svensk forfatter, som er særligt kendt for sin evne til at bringe historisk materiale til live. Hun har gjort sig gældende som en vigtig intellektuel debattør, journalist og ikke mindst forfatter. 

ELISABETH ÅSBRINK (S) (f. 1965) gæster NORD med biografien 'Mit store smukke had' om forfatteren Victoria Benedictsson.
Her fortæller Åsbrink historien om en kvinde, der var en af 1880’ernes mest lovende forfattere. En kvinde, der ikke ville lade sig begrænse af sit køn; som ville være et frit individ i en tid, hvor Skandinavien var besat af litteratur, sex og død. Om 'Mit store smukke had' skrev en svensk anmelder: ”Åsbrink skriver så kunstnerisk og levende. Nogle gange læses det tilmed som en Agatha Christie-krimi.” 

I 2016 udgav hun bogen '1947: her begynder nu', som blev kaldt lige så meget en lærerig historiebog som smuk og velskreven skønlitteratur. Åsbrink fik sit store internationale gennembrud med bogen 'Og træerne står stadig i Wienerwald' (2011), en beretning om den jødiske dreng Otto fra Østrig, som reddede sig til Sverige i 1939 og her dannede venskab med Ingvar Kamprad, Ikeas grundlægger, hvis nazistiske sympatier Åsbrink afslører i bogen. Romanen 'Forladtheden' (2021) er en slægtsroman om hemmeligheder og eksil, en roman, der opruller Åsbrinks egen jødiske familiehistorie. 
Åsbrink deler sin tid mellem Stockholm og København, hvor hun bor med sin danske mand.

Tags
Materialer