Bjørn Esben Almaas
Foto: Lene Sørøy Neverdal

Bjørn Esben Almaas

09.06.20
Norske Bjørn Esben Almaas gæster NORD med sin seneste roman 'Den gode ven', som han er indstillet til Nordisk Råds litteraturpris 2020 for.

Bjørn Esben Almaas (NO): (f. 1975) Debuterede som forfatter i 2001 med den kritikerroste novellesamling ’Costa del Sol’. Han har siden skrevet tre romaner, senest ’Den gode ven’, som han er indstillet til Nordisk Råds litteraturpris 2020 for. Romanen oversættes til dansk af Klaus Rothstein. 
 
’Den gode ven’ er en foruroligende smuk roman om den sårbarhed, et barn kan bærer med sig ind i voksenlivet. Der sker noget med en 11-årig dreng i efterårsmånederne 1987. Men hvad? Hvad er det han udsættes for, som får ham til at trække sig indad, trække sig fra verden? Langt senere, i 2013, er han blevet gift og far til to drenge. Men familielivet begynder at skride. I krydsklip udfoldes historien og giver et indsigtsfuldt og smertefuldt portræt af den terror, der kan finde sted helt tæt på os. 
 
”Almaas har skrevet en behersket og dybt medrivende roman om et barns miserable vilkår, om vedvarende og fordækt lidelse og om det voksne menneske, der kommer til kort (…) ’Den gode ven’ er en foruroligende rapport fra en miserabel opvækst, men den rummer også sin helt egen vemodige intensitet, som kun den virkelig gode litteratur kan give os.”
- fra juryens nominering til Nordisk Råds litteraturpris 
 
”Almaas bekræfter at han er et talent med indsigt i menneskesindet. En så omfattende skildring af mobningens karakter og eftervirkninger er usædvanlig i norsk samtidslitteratur”.
- Klassekampen

Bjørn Esben Almaas deltager i NORD 2020 via digital forbindelse i følgende arrangementer:  

Fredag den 18. september (Store Scene) 

Kl. 16.15-17.15 Mød nominerede til Nordisk Råds litteraturpris
Bergsveinn Birgisson (IS), Frida Isberg (IS), Hanne Højgaard Viemose (DK), Monika Fagerholm (FI), Oddfridur Marni Rasmussen (FO) og Bjørn Esben Almaas (N)

Lørdag den 19. september (Dækket) 

11.00-11.45 Bjørn Esben Almaas (N) om ’Den gode ven’
Interviewer: Klaus Rothstein  

Materialer