Monika Fagerholm
Foto: Niklas Sandstrom

Monika Fagerholm

10.06.20
Fagerholm betragtes som en fornyer af det skønlitterære sprog og som stildannende inden for det svenske sprogområde - hun gæster NORD med romanen 'Hvem slog Bambi ihjel?'.

Monika Fagerholm (FI): (f. 1961) Den banebrydende, finlandssvenske forfatter er kendt for sit feministiske blik og for at fremhæve vigtigheden af at skrive på et minoritetssprog i sit hjemland. Fagerholm gæster NORD med romanen ”Hvem slog Bambi ihjel?”, som hun er indstillet til Nordisk Råds litteraturpris for.
 
Romanen udkommer på dansk i Pia Juuls oversættelse. For samme roman modtog hun tidligere på året Det svenske Litteraturselskabs store Emil Tollanders pris på 40 000 euro, som betragtes som den største og mest prestigefulde litteraturpris i svensk Finland. I 2016 fik Fagerholm Det Svenske Akademis nordiske pris.
 
Fagerholm forfatterskab er en inspiration for især unge kvindelige forfattere i Finland såvel som internationalt. 
”Hvem slog bambi ihjel” er en roman om seksuel vold, om venskab, begær, konkurrence og magt.  
 
”’Hvem slog bambi ihjel’? spiller, som et intensivt og livligt musikstykke, på læserens tanker, følelser og associationer, og det lykkes, trods det frenetiske raseri at skabe et håb om, at en anden og bedre verden også er mulig.” 
- fra juryens motivering til Nordisk Råds litteraturpris 2020

 

Materialer