Bergsveinn Birgisson

Bergsveinn Birgisson

10.06.20
Islandske Bergsveinn Birgisson står bag flere sagprosaværker og deltager digitalt på NORD med den nyoversatte 'Håndbog i køers sindelag', Birgisson er desuden nomineret til Nordisk Råds litteraturpris 2020.

Bergsveinn Birgisson (IS): (f. 1971) Debuterede 1992 med digtsamlingen ’Íslendingurinn’. Hans første roman ’Et landskab er aldrig tåbeligt’ (2003) udkom på dansk i 2017 i Kim Lembeks oversættelse. Siden fulgte ’Svar på Helgas brev’ (dansk 2012), der blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris og udgivet i en lang række lande. Birgisson har skrevet flere sagprosaværker, bl.a. ’Den sorte viking’, der blev en stor succes i Norge. Han har en doktorgrad i norrøn filologi og bor vekselvis i Bergen og Reykjavik. 
 
I 2020 udkommer Birgissons roman ’Håndbog i køers sindelag’ fra 2009 på dansk, om en arbejdsløs kultursociolog, der efter at være vendt hjem til Island får et tilbud fra Sammenslutningen af islandske Bønder om at skrive et filmmanuskript om den udryddelsestruede islandske ko. Men gradvist begynder teorier om køer og mennesker at overtage den unge forskers desperate sind. ’Håndbog i køers sindelag’ er et både humoristisk og kritisk blik på menneskets åndsliv. 
 
I 2020 er Bergsvein Birgisson desuden aktuel med den historiske roman ’Rejsen til livsvandet’, som han er nomineret til Nordisk Råds litteraturpris for.  
Det dramatiske udbrud af vulkanen Laki i 1784 står centralt i islandsk historie, litteratur og mytologi. Det gælder også for Birgissons roman, der udspiller sig netop det år og har Magnus Aurelius Egede, landmåler og kongens udsending fra København, som omdrejningspunkt. Egede er sendt til Island for at forberede en tvangsflytning af hele den katastroferamte befolkning. Men Islændingene har andre planer. 
 
 ”Ligesom i de tidligere værker viser Birgisson, at han har et mesterligt greb om den historiske roman. Dertil kommer hans omfattende viden om det emne, romanen handler om, og de steder, hvor den udspiller sig. Det er uden sidestykke, hvordan romanen ’Rejsen til livsvandet’ kan være så tro mod sin tid og sit rum i nordisk historie, samtidig med at den er en så rammende henvisning til moderne tid.”
- fra juryens motivering til Nordisk Råds litteraturpris 2020.
 

Materialer