Hanne Højgaard Viemose, privatfoto
Privatfoto

Hanne Højgaard Viemose

10.06.20
Hanne Højgaard Viemose vidste godt, hvilken roman hun skulle i gang med at skrive – men så stak både hovedpersonen og historien af.

Hanne Højgaard Viemose (DK): (f. 1977) skriver en vild og uforfærdet autofiktiv prosa, tøjlesløs som en flok vilde islandske heste, om krop og sind, om at være menneske – sårbar og rasende som en heks. 
Hun er indstillet til Nordisk Råds litteraturpris for romanen ’HHV FRSHWN, dødsknaldet i Amazonas’, og hun gæster festivalen til et arrangement, der sætter særligt fokus på de nominerede forfattere. 
 
’HHV FRSHWN, dødsknaldet i Amazonas’ er en morsom og rå roman, som bygger på vildveje – dem der former vores liv og vores fortællinger.

”EFTERLYSNING:  Hannah, delvist opdigtet romanfigur, er stukket af fra sin forfatter. Hun forcerede kl 9.39 her til formiddag et rækværk på rygeperronen på Bispebjerg Hospital og forsvandt i løb mellem hospitalsbygningerne med retning mod Tagensvej. Forfatteren udtrykker bekymring og vil gerne i kontakt med sin figur, hun anser det for sandsynligt at Hannah vil forsøge at stikke af til udlandet på hendes pas.”
    - Citat fra bogen

Frederikshavn, Peru, Reykjavik
I ’HHV FRSHWN, dødsknaldet i Amazonas’ møder vi hovedpersonen, som antager flere navne, fx Hannah, Hanne, Anne, Ann Virmosch, Anita, Hinterbella Hüüfgarden Viemoza, Anna frá Eyrarbakki, Ana Viemoza, Hanne Højgaard Viemose, eller slet og ret HHV. Hun fører det ene øjeblik læseren tilbage til ungdommens Frederikshavn og til den Amazonjungle, hvor der var mudret og mørkt og kroppen gik i opløsning, og der var sex og vold og blod – og det næste øjeblik fører hun læseren med ind i det liv, der føres nu: Der er en gift mand, som hun bliver forelsket i, og som omfavner hende og hvisker i hendes øre, hvilke andre kvinder han gerne vil kneppe; der er en stalker, som en dag ligger i hendes seng. Der er børn, som får lus og skal hentes fra institution, også selvom man om morgenen er tjekket ind på psykiatrisk. Der er inkasso, der skal afværges, og steder, man skal finde at bo: Gellerupparken, et kollektiv i København, og så er der Island, hvor børnenes far, der bliver psykotisk, bor. Island, som man kan stikke af til og skrive i, i ødemarken, blandt spøgelser.

”- Mor har du også en drillenisse i hovedet?
- Nej, jeg har en arrig heks, der er faldet af sin kost og ligger på jorden med en blodtud og hyler.”
       - Citat fra bogen

Hanne Højgaard Viemose er bachelor i antropologi og etnografi og uddannet fra Forfatterskolen i 2011. Viemose debuterede i 2011 med ’Hannah’, som hun modtog Munch-Christensens Kulturlegat for. ’Mado’ udkom i 2015 og blev nomineret til et væld af priser. Det er en rå og usentimental ’roadbook’ om en kvinde – som har ikke så få lighedspunkter med forfatteren selv. Hendes tredje roman ’HHV FRSHWN, dødsknaldet i Amazonas’ (2019) er blevet honoreret med Montanas Litteraturpris, været indstillet til Politikens Litteraturpris og er indstillet til Nordisk Råds litteraturpris. 

Hanne Højgaard Viemose deltager på NORD 2020 i følgende arrangement: 

Fredag den 18. september (Store Scene)

Kl. 16.15-17.15 Mød nominerede til Nordisk Råds litteraturpris
Bergsveinn Birgisson (IS), Frida Isberg (IS), Hanne Højgaard Viemose (DK), Monika Fagerholm (FI), Oddfridur Marni Rasmussen (FO) og Bjørn Esben Almaas (N)

Materialer