Foto: Carla Orrego Veliz

Andrzej Tichý (S)

28.06.23
Den svensk-polsk-tjekkiske forfatter er en virtuos litterær stemme i nordisk samtidslitteratur.

Nu gæster han NORD med romanen Elendigheden til en samtale med Glenn Bech om klasse. 

Romanen 'Elendigheden' er et portræt af et forrevet svensk velfærdssamfund, en bog om klasse og social ulighed, en skildring af drømme, der bliver banket ud af en. Og om at være forudbestemt et sted, man er undsluppet. 

Cellisten Cody er på vej til en koncert i København - men vejen dertil er ikke lige. Et tilfældigt møde med en forslået og forhutlet junkie udløser erindringer, som strømmer læseren vildt og kraftfuldt i møde. Fortællingen sprænger tid og sted. Tankespring, sansninger, associationer møder læseren - som et sammensat stykke musik, cellisten Cody selv kunne have spillet. 
Det er ikke kun Codys historie der fortælles, men også kollektivets: dem, der bliver stemplet som fattigrøve, som vokser op i Malmøs indvandrerkvarterer, tager ketamin og ryger joints, hustler og overskrider grænser med vold og sex. Det er en roman om at bære elendigheden med sig - den, der lurer lige under overfladen. 

ANDRZEJ TICHÝ (S) (f.1978) blev longlistet til International Booker Prize 2021 for 'Elendigheden'. Han er tre gange blevet nomineret til Nordisk Råds litteraturpris. Ud over 'Elendigheden' er to af hans tidligere bøger udkommet på dansk, 'Omsorgen'' (2015) og 'Kairos' (2016).

”Elendigheden er en mesterlig og vigtig bog. Et lille, hårdt hovedværk i den skandinaviske samtidslitteratur.”
-    Jyllands-Posten 

”Den svensk-tjekkiske Andrzej Tichý er et af Skandinaviens vigtigste litterære talenter. I hans prosa forvandles underklassens sprog til musik.”
-    Weekendavisen 
 

Tags
Materialer