Forfatter Helle Helle. Foto: Mikkel Carl
Foto: Mikkel Carl

Helle Helle

01.07.20
Helle Helle er en af Danmarks absolut stærkeste prosaister. Hun skriver fortættet og præcist. Her bliver ikke lagt ord til, men sorteret fra. I Helle Helles skrift står kun det absolut nødvendige tilbage.

Mød Helle Helle i en samtale om at skrive, om lister med ord, om at tænke, mens man går i skoven og træne hukommelsen med krydsogtværs, og om at undgå at blive en alt for ferm forfatter. 

Helle Helle medvirker i bogen ’Værksteder – Om at skrive i lys og mørke’, som er skrevet af journalist Jeppe Bangsgaard. Bogen lanceres på NORD 2020. 

”Handlingen kan ændre sig, fordi sproget ikke vil med. Det kan være noget sprogligt, der afgør, om nogen kommer til at drikke kaffe sammen eller tager bussen i stedet for toget.”

-    Helle Helle, ’Værksteder – Om at skrive i lys og mørke’


HELLE HELLE (DK) (f. 1995) debuterede i 1993 med den fragmentariske ’Eksempel på liv’. Hun fik sit store gennembrud med romanen ’Rødby-Puttgarden’ (2005). Derefter fulgte ’Ned til hundene’ (2008), ’Dette burde skrives i nutid’ (2011), ’Hvis det er’ (2014) og seneste ’de’ (2018). For sit forfatterskab har hun modtaget en lang række priser og præmieringer, bl.a. P.O. Enquist-prisen, De Gyldne Laurbær, Det Danske Akademis Store Pris og Holberg Medaljen. Hun har været indstillet til Nordisk Råds litteraturpris tre gange. Hendes bøger er oversat til 22 sprog.

Det sagde pressen om ’de’: 
"Vi griner og griner, vi græder og græder. Ikke højlydt bralrende eller hulkende, men stille og intenst og nærmest samtidig. Sådan er det at læse Helle Helle” - Politiken.
 
 ”Helle Helles minimalisme er ikke kedelig, den er knitrende og mystisk. Og dog hverdagslig. Og dog insisterende smuk.” – Weekendavisen.
 
 ”'de’ er en stille, kærlig og herligt minimalistisk mystificerende roman, der støjer i kraft af sin form og sine sætninger, der er lige så stærke, slanke og velformede som morens negle.”  ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ – Børsen.
 
 ”Med sin rørende skildring af teenagesorg og sit rammende (...) tidsbillede af Lolland i 1980’erne ligner den et realistisk højdepunkt i Helle Helles forfatterskab. Samtidig er det, som om romanen radikaliserer sin egen realisme i en nærmest kubistisk poesi.” – Information.
 

Materialer