NORD streamet: Om August Strindberg

20.09.20
Klaus Rothstein modererer en samtale mellem Karen Fastrup (DK), Per Stounbjerg (DK) og Alban Lendorf (DK)

NORD youtube kanal
NORDs youtubekanal


August Strindberg (S) (1849-1912) betragtes som en af de mest betydningsfulde svenske forfattere. De seneste par år er store dele af hans prosaforfatterskab blevet genudgivet på dansk, bl.a. novellerne ”Ægteskab” og hans tre autobiografiske værker er kommet i nye udgaver. 

Men hvorfor bliver den pessimistiske, rasende og kvindeskeptiske forfatter ved med at pirre læserne? Og hvad er det for en selvfremstilling, som viser sig i Strindbergs værker som i de autobiografiske ”Inferno”, ”Legender” og ”Ensom”? 
På NORD stiller vi skarpt på forfatteren og dramatikeren, når vi inviterer Strindberg-oversætter og forfatter Karen Fastrup (DK) og Strindberg-ekspert Dr.phil. Per Stounbjerg samt skuespiller Alban Lendorf på scenen til en samtale med litteraturkritiker Klaus Rothstein. 

Fastrup arbejder med den litterære selvfremstilling, og ligesom Strindberg skåner hun heller ikke sig selv. Karen Fastrup har senest udgivet bogen ”Hungerhjerte” (2018) om bl.a. at leve med en psykisk diagnose. Lektor ved Århus Universitet Per Stounbjerg har skrevet doktordisputats om August Strindbergs selvfremstillinger; den udkom i 2005 med titlen ”Uro og urenhed”. 
”I autofiktionens tidsalder er det slående, hvor sindsoprivende levende Strindbergs udforskning af tvivlens og overfølsomhedens nedslag i personligheden fremstår, og så er det simpelthen så sindssygt godt skrevet, at både engle og dæmoner må fryde sig.”
-    Berlingske Tidende om ”Inferno” og ”Legender” 

August Strindberg (S) (1849-1912) betragtes som en af Nordens største forfattere og dramatikere, hvis forfatterskab har nydt stor international udbredelse. Hans dramatik spilles den dag i dag i hele verden, og han regnes som en afgørende fornyer af prosaen såvel som dramatikken. Han lagde hele sit liv i sit forfatterskab. Hans tre selvbiografiske værker ”Inferno” (1897), ”Legender” (1898) og ”Ensom” (1903) præges af dybe sjælelige overvejelser, raseri, angst. De tre selvfremstillinger udforsker de psykiske grænsetilstande og en martrende indre dæmoni. 

Karen Fastrup

Karen Fastrup (DK). F. 1967. Debuterede i 2000 med ”Brønden” og har siden udgivet fem romaner og en novellesamling. Hendes seneste roman, den autofiktive ”Hungerhjerte” (2018) modtog flotte anmeldelser, blandt andet for dens nuancerige skildring af psykisk sygdom og om at være kunstner og leve med et skrøbeligt sind. Karen Fastrup har studeret litteraturvidenskab og gået på forfatterskolen, og har markeret sig som en af Danmarks markante oversættere af særligt nordisk litteratur. Hun har bl.a. oversat forfattere som Linn Ullmann, Vigdis Hjorth og August Strindberg. 

Per Strounbjerg

Per Strounbjerg (DK) er dr.phil og institutleder på Institut for Kommunikation og Kultur ved Aarhus Universitet. Per Stounbjerg er en stor kapacitet i Strindbergforskningen. Han har i sin forskning særligt fokus på bl.a. litterære selvfremstillinger. 

Alban Lendorf

Alban Lendorf (DK) (f. 1989) er uddannet fra Det Kongelige Teaters Balletskole i 2006 og udnævnt til solodanser i 2011. I 2015 blev han ansat som solodanser på American Ballet Theatre i New York. Han regnes for et af Danmarks største ballettalenter i nyere tid. Ud over dansen er Lendorf også gået skuespillets vej. Lige nu arbejder han med Strindbergs ”Frk. Julie” sammen med Sonja Richter og Thure Lindhardt på Bellevue Teatret. Stykket forhåndsvises til oktober i år og får premiere i 2021. 

Se det live

Du kan se interviewet på  NORDs youtubekanal. Hvis teknikken driller på alle tre kanaler, kan du prøve at skifte til en anden browser. 

NORD – Nordisk Litteraturfestival måtte i år aflyses pga. stigende smittetryk. Enkelte arrangementer kan nu opleves digitalt. NORD finder næste gang sted 3. weekend i september 2021.

NORD er støttet af: Helsingør Kommune, Kulturrådet – Sverige, Kulturværftet, Nordisk Kulturkontakt, Nordisk Ministerråd og Statens Kunstfond.

Materialer