NORD streamet: De nordiske forfatteres værksteder

20.09.20
Jeppe Bangsgaard interviewer Helle Helle (DK, Kjell Westö (FI) og Lina Wolff (S)

NORD youtube kanal
NORDs youtubekanal

Hvordan opstår inspirationen? Hvor henter man sit stof, og hvad kan man stille op, når der ikke er mere at skrive? Hvordan formår man at finde den ro og koncentration, der er så svær at nå i vores flimrende tid? Det er nogle af de spørgsmål, tidligere litteraturredaktør på Berlingske Tidende Jeppe Bangsgaard i bogen ”Værksteder – at skrive i lys og mørke” stiller en række nordiske romanforfattere, når han i sin søgen efter at kortlægge romanprocessens DNA besøger dem i deres skrivestuer. Samtalerne er drevet af et ønske om at nå ind til selve kernen i det at skrive og dermed også skabe et tiltrængt fokus på forfattergerningen, litteraturens rolle og læsningens væsentlighed. 

Bogen bæres desuden igennem af en billedside, som fotografen Asger Mortensen står bag. 

Helle Helle

Helle Helle (DK). F. 1995. Debuterede i 1993 med den fragmentariske ”Eksempel på liv”. Hun fik sit store gennembrud med romanen ”Rødby-Puttgarden” (2005). Hun har senest udgivet romanen ”de” (2018). For sit forfatterskab har hun modtaget en lang række priser og præmieringer, bl.a. P.O. Enquist-prisen, De Gyldne Laurbær, Det Danske Akademis Store Pris og Holberg Medaljen. Hun har været indstillet til Nordisk Råds litteraturpris tre gange. Hendes bøger er oversat til 22 sprog. Helle Helle er en af Danmarks absolut stærkeste prosaister. 

Kjell Westö

Kjell Westö (FI). F 1961. Forfatterskabet har siden debuten i 1986 indbragt den anerkendte finlandssvenske forfatter en stor læserskare samt en række prestigefulde priser. I 2014 modtog han Nordisk Råds litteraturpris for romanen ”Luftspejling 38”. ”Tritonus – En skærgårdsberetning” (2020), som netop er udkommet i de nordiske lande, er Westös ottende roman.

Lina Wolff

Lina Wolff (S). F. 1973. Forfatteren og oversætteren er en ener i den svenske samtidslitteratur. Hun har boet mange år i Spanien og bor nu tæt ved Lund, Sverige. Romanen ’De polyglotte elskere’, som udkom i 2016, blev i Sverige en af årets bedst anmeldte og mest omtalte bøger og blev bl.a. tildelt Sveriges største litteraturpris, Augustprisen, for årets bedste roman. Hendes seneste roman ’Kødets tid’ udkommer på dansk i foråret 2021. 

 

 

NORD – Nordisk Litteraturfestival måtte i år aflyses pga. stigende smittetryk. Enkelte arrangementer kan nu opleves digitalt. NORD finder næste gang sted 3. weekend i september 2021.

NORD er støttet af: Helsingør Kommune, Kulturrådet – Sverige, Kulturværftet, Nordisk Kulturkontakt, Nordisk Ministerråd og Statens Kunstfond.