Romaner fra det vilde vesten er både samfundskritiske og underholdende
Det vilde vesten gemmer på overraskende fortællinger. Foto: Unsplash

10 fremragende westernromaner

31.10.23
Kom helt tæt på Texas og omegn med denne liste over fremragende westerns.

Den tidlige western

De tidlige westernromaner blev anset som knaldromaner, der som regel havde et stærkt romantiseret ideal af vesten og en forholdsvis ukompliceret helt i centrum. Eventyrlige ”gunslinger” romaner såsom ’Shane’ og ’True Grit’ falder ind under denne kategori. De er først og fremmest underholdende bøger, der ikke dvæler ved spørgsmål om det gode og det onde.

’Pigebørn’ af Louisa M. Alcott finder man som regel i børneafdelingen og er en afstikker her på listen. Alligevel giver bogen et unikt indtryk af livet i det vilde vesten og er stadig populær, 150 år efter den blev skrevet.

Støvet og beskidt

Siden 1950’erne er westernromanen i højere grad blevet en samfundsrevsende genre. Annie Proulx og Thomas Savage udstiller på hver deres måde et hykleri og spidder forestillingen om den arketypiske cowboy ved at gøre deres hovedkarakterer homoseksuelle.

Hos forfattere såsom John Williams, Michael Punke, Philip Meyer og ikke mindst Cormac McCarthy har rå brutalitet og kynisme erstattet den eventyrlighed, man forbandt med de gamle westerns. I ’Blodets meridian’ tilfører McCarthy et hårdt og nærmest nihilistisk verdenssyn til genren i en ultra-voldelig fortælling, som sprogligt minder mere om stilen hos Herman Melville og William Faulkner end hos nogen western.

Det er krævende, men belønnende læsning.

Materialer