Menneske igen

25.09.20
Klassisk uddannet musiker undersøger isolation og følelser. Bryan Ferry lurer i kulissen. Biblioteket anbefaler Jorja Chalmers debut Human Again.

Af musikbibliotekar Daniel S. Bøtcher

Rock’n’Roll chick

Den australsk fødte klassisk uddannede saxofonist Jorja Chalmers (1982) er bedst kendt for at spille saxofon og keyboard i den engelske rockmusiker Bryan Ferrys liveorkester. Da Chalmers gik på konservatoriet i Sydney, drømte hun om en karriere i musikbranchen. Hun har selv sagt om sin tid på konservatoriet, “I was a rock’n’roll chick in a classical environment”. 

London og Ferry

I 2004 flyttede Jorja Chalmers til London og startede rockbandet Hotel Motel, der spillede mange koncerter på de engelske scener. Dette førte til, at Bryan Ferry via sociale medier fik kontakt til Chalmers og hyrede hende til sit liveorkester. Ferry er en travl herre og på konstant verdensturné. Chalmers er derfor efterhånden blevet en ret rutineret liveperformer, der ofte stjæler billedet på scenen. 

Hotelværelser og ensomhed 

Det er ingen hemmelighed, at det er hårdt arbejde at være professionel musiker, der aften efter aften skal levere det optimale foran et publikum med høje forventninger. Aften efter aften fanget på hotelværelser, efter at have præsteret sit bedste og lidt til, har ifølge Chalmers medvirket til ensomhed og tomhedsfornemmelse. Det er i denne tilstand, at Human Again er blevet til. Albummet er startet som småskitser optaget på computer på hotelværelser og senere færdiggjort i Bryan Ferrys studie i London. 

Italians Do It Better 

Det er den amerikanske musiker, kunstner og producer Johnny Jewel, der har færdigmixet Human Again. Jewel er en spændende herre, der til dagligt spiller i bandet Chromatics. Han er også ejer og stifter af pladeselskabet Italians Do It Better. Jewel har som kunstner stået for de mange pladecovers, og hans forkærlighed for elektronisk musik med retro futuristisk lyd har medvirket til et stærkt konceptuelt brand. Æstetisk kan man mistænke Jewel for at have kigget grundigt på Bryan Ferry og Roxy Musics mange flotte covers. Det var derfor oplagt, at Jorja Chalmers sent sidste år udkom på Italians Do It Better. Human Agains cover prydes af Chalmers, der instinktivt får mig til at tænke på Roxy Musics pinup æstetik.  

Can you make me human again?

Musikalsk er der mange referencer i spil hos Chalmers. Der er tre numre med sange, der hver især beskriver længsel, ensomhed og en smule håb. Flottest er titelnummeret Human Again, der stiller spørgsmålet: ”Can you make me human again? I can’t make it on my own”. Chalmers vokal minder om en tidlig Laurie Anderson. Numrene Red Light, Black Shadow og She Made Him Love Again er opbygget som en suite, der i stemning og tempo er ren John Carpenter gyserfilmsmusik. Nummeret Copper Bells sender hilsner til pionererne i Throbbing Gristle. Blade Runner soundtracket af komponisten Vangelis er også til stede rundt omkring, især i det sidste smukke og drømmende nummer, Ship In The Sky. Det er dog overordnet Roxy Music og dette bands innovative saxofonist Andy Mackay, der skinner tydeligst igennem som inspiration på Human Again. Det er ikke så mærkeligt, da Chalmers jo i årevis har fremført Roxy Musics til tider dystre og melankolske sange om den menneskelige tilstand og længsel efter kærlighed, tro på og indhold i livet. Disse sange og stemninger har hjemsøgt Chalmers i over ti år, og er forståeligt nok med på hendes strålende debutalbum.     

Læs også disse artikler

Cosey Fanni Tutti

Nyt soloalbum fra en 'ødelægger af civilisationen', Cosey Fanni Tutti. Musikbibliotekaren anbefaler cd'en Tutti.

Historien om Roxy Music

Bandet har rødder i det engelske kunstmiljø. Nu er debuten blevet genudgivet med ekstramateriale.

Tags
Materialer