The Ronnettes 1968 Foto: Alamy
The Ronnettes 1968. Foto: Alamy

1960’ernes pigepop

04.09.23
I slutningen af 1950’erne og de tidlige 1960’ere, var hitlisterne tæt besat af forskellige popgruppe, der bestod af unge kvinder. Disse grupper blev kaldt Girl Pop Groups, eller på dansk pigepop.

Franskbrødshår og glitterkjoler 

De forskellige pigepopgrupper kendetegnes stort set alle ved at optræde i ens glamourøst glitrende kjoler og have stort opsat ” franskbrødshår”, en frisure der er tæt forbundet med de tidlige 60’eres teenagemode. Grupperne bestod af tre til fire sangere, der sang i tæt harmoni med en leadsanger i front. 

Sangskriverne 

Det var aldrig tilfældet at de forskellige pigepopgrupper selv skrev deres sange. Sangene blev skrevet af professionelle sangskrivere, der typisk arbejdede for musikforlag i New Yorks Tin Pan Alley. Især Brill-bygningen på Broadway husede mange sangskrivere bag de hits, som pigepopgrupperne indspillede.

Nogle af de mest berømte af disse sangskrivere er parret Carol King og Gerry Goffin. Også parret Ellie Greenwich og Jeff Barry stod bag store hits i de tidlige 60’ere. Alle teksterne handlede om teenageromancer og teenagekultur. Teenageren var stadig et nyt fænomen, og sangene medvirkede til at beskrive de dramatiske følelser, som de unge oplevede. 

Producerne 

Bag hvert hit og hver gruppe var også en producer der, på samme måde som en filminstruktør, instruerede pigerne i, hvordan de skulle synge, og hvordan de skulle optræde.

Producerne designede lyden i studiet, men også det visuelle udtryk der blev kendetegnende for de enkelte grupper. De mest kendte af disse producere var Phil Spector og Motown-teamet Holland–Dozier–Holland. Men der var også Shadow Morton, der var sangskriver og producer. Morton var især kendt for at producere pigepopgruppen The Shangri-Las. 

Grupperne

De mest kendte pigepopgrupper var af afroamerikansk baggrund, med nogle få undtagelser. The Shirelles blev dannet i 1957 og havde et kæmpe hit med sangen Will You Love Me Tomorrow.

The Crystals blev dannet i 1961 og havde i samarbejde med Phil Spector et stort hit med sangen Da Doo Ron Ron.

The Marvelettes var Motowns første store succes, og de hittede med sangen Beechwood 4-5789 skrevet af Marvin Gaye.

De to mest kendte grupper var The Supremes og The Ronettes. The Ronettes er især kendt for singlen Be My Baby fra 1963. The Supremes med Diana Ross havde flere store hits, der hurtigt blev associeret med Motown og en mere R&B og soul inspireret lyd. Af de få hvide pigepopgrupper der ramte hitlisterne, kan især nævnes The Shangri-Las med numrene Remember og Leader Of The Pack, samt The Angels med hittet My Boyfriend's Back.

De nævnte grupper er et lille udvalg af den bølge af hitliste-musik, som er kendt som pigepop, der er mange flere, men de ovennævnte er et godt sted at starte.