""

Tom Jones - omringet af tid 

06.10.21
Den 80-årige Las Vegas-crooner er aktuel med albummet Surrounded by Time, et album, der reflekterer over Jones, fortid og nutiden. 

Fortolker af andres sange 

Jones har alle dage været en fortolker af andres sange. Det var også det mest normale på det tidspunkt, Jones indledte sin karriere. Hans første store hit fra 1965 It's Not Unusual, var skrevet af sangskriverteamet Les Reed and Gordon Mills.

Jones fortsatte sin karriere med at fortolke andres sange og med musikalske arrangementer, der lå på kanten af easy listening og pop, var vejen til Las Vegas belagt med guldplader. Jones optrådte fast i byen, der aldrig sover fra 1967 til 1987. 

Kunsten at lave et godt covernummer

Tom Jones har været eminent god til at vælge sange, der passede til hans personlighed og stemme. Hans store comeback-hit fra 2000, Sex Bomb, er et udpræget vidnesbyrd om dette. Nummeret forener fremragende myten om Jones som skørtejæger med hans kraftige barytonstemme.

I 2012 indledte Jones et frugtbart samarbejde med produceren Ethan Johns. De indspillede albummet Spirit in the Room, hvor Jones mesterligt fortolkede Leonard Cohen-sangen Tower of Song. Endnu engang en sang der passer perfekt til Jones historie, hans gyldne stemme og mange års fangeskab i sangens tårn. 

Surrounded by Time

Ethan Johns og Tom Jones startede på optagelserne til Surrounded by Time i 2019, og de nåede lige at blive færdige inden den første Corona-lockdown.

De valgte sange er alle skrevet og indspillet af andre kunstnere, men Jones har endnu engang formået at udvælge en selektion, der matcher hans forskellige styrker og personlighed. Det er især numrene Popstar, Talking Reality Television Blues og I'm Growing Old, der funkler som psykedeliske meditationer over fortiden, nutiden og fremtiden.

Tom Jones er stemmemæssigt i topform, hans stemme lyder kraftig og sprød, en blanding af Elvis Presley og sorte soulsangere som Brook Benton og Solomon Burke. Jones indspillede de fleste sange i et hug, hvilket kun kan bidrager til min respekt for mandens talent og professionalisme.

Surrounded By Time er et stærkt album, der stilmæssigt ligger sig op ad Bob Dylans seneste Rough and Rowdy Ways (2020) og Johnny Cashs klassiker American Recordings (1994). Teksterne til sangene på Surrounded by Time er inkluderet i coveret, så man kan læse med. De er både sjove og tankevækkende.

Fakta om Tom Jones 

Tom Jones blev født i Wales i 1940. Han har indspillet 40 studiealbums albums fra 1965 til 2021. Han har haft eget TV show og han har medvirket i flere film. Han blev i 2005 slået til ridder af den Engelske Dronning Elizabeth II for sit mangeårige arbejde inde for musikken.

Videoer med Tom Jones på Youtube

Se videoen på YouTube her: Tom Jones - Talking Reality Television Blues

Se videoen på Youtube her: Tom Jones - Tower Of Song

 

Tags
Materialer