Dylan møder Cash

10.06.20
Hør, hvordan det lød, da de to verdensstjerner Bob Dylan og Johnny Cash mødtes.

af musikbibliotekar Daniel Bøtcher

Bob’s bootleg serie

Siden 1991 har musikeren, sangeren, sangskriveren og nobelprismodtager Bob Dylan udgivet mange outtakes og rariteter under navnet The Bootleg Series. Den første dækkede hans indspilninger fra 1961 til 1989. Dette album solgte så godt, at det resulterede i en guldplade. Grundet den store succes har Dylan med jævne mellemrum udsendt bootleg albums, der er tematisk kompileret efter indspilningssessions tilhørende Dylans studiealbums. I 2019 udkom Travelin’ Thru, The Bootleg Series vol. 15 1967-1969. Featuring Johnny Cash.  

Gensidig respekt og inspiration

Bob Dylan havde været fan af Johnny Cash siden dennes debut i 1957. Især sangen I Walk the Line tændte gnister i Dylans musikalske bevidsthed. 

”It sounded like a voice from the middle of the earth, It was so powerfull and moving. It was profound, and so was the tone of it, every line; deep and rich, awesome and mysterious all at once”, sagde Dylan i 2003, da Cash døde. 

Cash var også fan af Dylans musik, især den tidlige periode hvor Dylan var akustisk folkesanger. Cash havde efter sigende de tidlige Bob Dylan albums med sig på tour og lyttede til dem ofte. 

Motorcykeluheld og Nashville 

I 1966 indspillede Bob Dylan klassikeren Blonde on Blonde i Nashville, der er countrymusikkens hovedstad. Kort efter indspilningerne forulykkede Dylan på sin motorcykel og var ude af stand til at turnere. I 1967 hev Blonde on Blonde-produceren Bob Johnston Dylan tilbage til Nashville, og sammen startede de arbejdet med sangene, der blev til studiealbummet John Wesley Harding. Det er første gang Dylan fusionerer country og folkrock. Albummet blev indspillet på ni en halv time og de formende jamsessions, er inkluderet på den første af de tre cd’er på Travelin’ Thru. Det er en minimalistisk Dylan, man møder på disse optagelser, ”I just didn’t think all that production was necessary.” sagde han i et interview med Matt Damsker.

 I 1969 er Dylan igen tilbage i Nashville for at indspille en ny plade med Bob Johnston. Dette blev til studiealbummet Nashville Skyline fra samme år og også dette albums forskellige alternative skæringer og outtakes er at finde på cd 1 i bokssættet, herunder en skøn version af kæmpehittet Lay Lady Lay.

Dylan og Cash sessions

Disc 2 i sættet indeholder mødet imellem Cash og Dylan, og det er det, der er det mest interessante, da det ikke før har været officielt udgivet. Cash medvirkede på sangen Girl from the North Country fra Nashville Skyline og personligt synes jeg, at det er ærgerligt, at der ikke kom mere ud af dette samarbejde. Men nu er der mulighed for at dykke ned i de to herreres fælles lyd. Det er jamsessions, men hold op, hvor er det fedt! I sær numrene: One to Many Mornings, Careless Love og Mystery Train/This Train Is Bound for Glory rammer plet. De to sangeres stemmer klæder virkelig hinanden, som sød honning og raspende salt gnider de i mod hinanden.

Live TV og Earl Scruggs

Den tredje cd i bokssættet, indeholder den tv-transmitterede optræden med Dylan fra 1969’s Live On The Johnny Cash Show. Det er fine versioner af sangene I Threw It All Away, Girl From the North Country (i duet med Cash) og deres fælleskomposition Wanted Man. Mest interessant på cd 3 er nogle outtakes fra Dylan albummet Self Portrait, hvor Cash og Dylan synger Ring of Fire og Folsom Prison Blues samt et interview og optagelser med banjomusikeren Earl Scruggs fra samme periode.  

Det er et særdeles lytte-og læseværdigt bokssæt. Den tilhørende booklet har mange detaljer og historier fra disse optagelser. Bokssættet er et must for fans af begge kunstnere og for musikelskere generelt.

Musik i marts 2020

Flere musikartikler af Daniel Bøtcher

Tags