Blue har 50 års jubilæum

Joni Mitchells hovedværk Blue havde i juni 2021 50 års jubilæum. Biblioteket anbefaler derfor dette album og bokssættet Joni Mitchell Archives – Volume 1.

Af musikbibliotekar Daniel S. Bøtcher

Tillykke til Blue

Det gik ikke stille af sig tirsdag den 22. juni, internettet flød praktisk taget over med lykønskende og lovprisende artikler og opdateringer om Mitchells album Blue fra 1971. Opdateringer på Joni Mitchells officielle Facebook profil, omkring jubilæumsdagen, lå hurtigt på over 25 tusind likes. Mitchell blev også fejret i den virkelige verden med et kæmpe banner på Times Square i New York, der hyldede Blue og Mitchell generelt. Masser af musikerens kolleger gav også udtryk for deres glæde via sociale netværk og artikler i tidsskrifter.

Blue i 1971 

Blue er Joni Mitchells fjerde album og blev indspillet med et lille men sublimt band i marts måned 1971. Der er ikke meget overflødigt fylde på Blue, faktisk slet intet. Det er nærmest en slags moderne kammermusik. Alle sangene er komponeret af Mitchell selv og beror på hendes unikke stemme og fraseringer og selvfølgelig de eminente musikere. Stilmæssigt er der klare spor til Mitchells fortid som folkesanger. I sin samtid blev Blue modtaget pænt og nåede en tredjeplads på hitlisterne. Især musikeren Kris Kristofferson roste albummet for dets ærlige sange.

Hudløst ærlig

Det Blue mest af alt bliver rost for, er de hudløst ærlige sangtekster og Mitchells ligeså stemme og fraseringer. Hun virker på en gang sikker og skrøbelig, hvilket er med til at give sangene nærvær og ægthed. Sangene handler om forskellige kærlighedsforhold Mitchell har haft i perioden op til udgivelsen. Teksterne er alle letforståelige fortællinger, der udspilles under en lup af klarsyn og ærlighed.
Mitchell har i et interview med Rolling Stones magazine, sagt: ” The Blue album, there's hardly a dishonest note in the vocals. At that period of my life, I had no personal defenses. I felt like a cellophane wrapper on a pack of cigarettes.”

Blue genudgives

I anledningen af jubilæet udkommer Blue igen i år, men i forskellige versioner. Der kommer en udgave med alle de forskellige demoer og outtakes. Og så kommer der et bokssæt med Mitchells fire første albums, alle remastered med super lydkvalitet. Blue ligger for tiden som nummer et på Spotifys mest hørte albums og den lille forsmag, der udkom på spotify, nemlig EP’en med demoer, lyder rigtigt godt, så jeg glæder mig personligt til at kunne låne de nye udgaver på biblioteket og lytte til dem i super cd lydkvalitet.


 

Archives Volume 1

Hvis du ikke kan vente med at høre de nye genudgivelser af Mitchells klassikere, kan jeg anbefale det flotte og utroligt informative bokssæt Archives Volume 1. Dette bokssæt dækker Mitchells tidligste karriere fra 1963 til 1967, det er live og radiooptrædener, der i årevis har cirkuleret som bootlegs. Archives Volume 1 indeholder fem cd’er og en bog med et skønt interview med Mitchell.
Mest interessant er disk fem, med en koncert fra 1967, der åbner med nummeret Little Green, som optræder i en anden version på Blue. De andre cd’er er måske mest for nørder, men elsker man Mitchell, er det ret fedt at høre hende i hendes tidlige periode med lys stemme og usikre små fnis. Det er ikke så tit, man hører fra Joni Mitchell mere, da hun for nogle år tilbage fik en hjerneblødning og derfor ikke giver interviews længere.

Fakta

Joni Mitchell blev født Roberta Joan Anderson i 1943 i Canada. Hun er oprindeligt kunstmaler og folkesanger. Hun har udgivet plader siden 1968. Hendes plade Ladies Of The Canyon fra 1970 indeholder hendes to gennembrudshits Big Yellow Taxi og Woodstock. Den sidste blev en generationshymne, der besynger Woodstockfestivalen og ungdomsbevægelsen.
Hendes hovedværk er Blue fra 1971, der var skelsættende ved sine hudløst ærlige sangtekster. Mitchell har siden hen udgivet mange plader inden for mange forskellige genre. Hun indspillede eksempelvis i 1979 en jazzplade med titlen Mingus, hvor selveste Herbie Hancock medvirker på elektrisk piano.
Joni Mitchell er en kunstner med mange talenter og har skrevet nogle af musikhistoriens mest elskede sange, så tillykke til Joni med Blue.

Joni Mitchell Archives, Vol. 1
Joni Mitchell Archives, Vol. 1
02.07.21
Tags