Foto: Sara Galbiati

Niels Frank og Kirsten Hammann er dette års nominerede til Nordisk Råds litteraturpris

23.02.23
Niels Frank indstilles til prisen for bogen 'Fanden tage dig - en beretning om et kvindedrab' og Kirsten Hammann for romanen 'Georg-komplekset'.

Niels Frank nomineres for en bog, der barskt og stærkt skildrer et kvindedrab - Franks egen søster.  
Bogen er skrevet i magtesløshed over at se ens nærmeste blive fanget i hvad der kan vise sig at være et voldeligt, konfliktende forhold, der ender med mord. Men bogen er også en frigørelseskamp mod den kontrol, som nogle mennesker får over en.

Knap 30 cm. På den afstand skyder Niels Franks svoger sin ekskone, Elin, på klos hold den 27. marts 2021. Inden da har han rettet skydevåbnets munding mod sine to voksne sønners hoveder. Men så er han gået efter sin kone gennem 30 år. Dagen, hvor de skal dele deres bo, slår han hende ihjel. Med forurettelsens afstumpede selvynk løbende igennem sit blod. 'Fanden tage dig' er skrevet i et forsøg på at forstå, hvad der egentlig skete. I det samme tidsrum, som det hele sker på: i forløbet op til drabet, under det, og tiden efter, med efterforskning og retssag. Den er skrevet i dét ’helvedesrum’, som Frank selv kalder det. 

Man suges som læser ind i helvedesrummet. Sproget bliver et trykkammer. Det forsøger at holde virkeligheden i skak. Men virkeligheden, viser det sig, er mere brutal end sproget.”
-    Fra juryens motivering 


Kirsten Hammann nomineres for den skarpe og forurolige morsomme roman 'Georg-komplekset'. Her går ingen ram forbi. Slet ikke hovedpersonen Georg - en midaldrende forfatter, som pludselig finder sig selv i sit livs skrivekrise. Og i samme øjeblik som det begynder at gå nedad for Georg, begynder hans kone at få succes - hun vil skrive en roman, og hun ser ud til at lykkes med det. Georg må forhindre det for alt i verden. Han begynder at slå kvinder ihjel - på papiret, forstås. 

Kirsten Hammann spidder det moderne individs enorme behov for selvhævdelse og begær efter social anerkendelse. 'Georg-Komplekset' er en kras samtidsskildring, som udstiller hvor langt vi er villige til at gå for at opnå det, alle de andre har - også uden nødvendigvis nogensinde at stoppe op og spørge sig selv, hvad det egentlig er, de har. Og så er det en bog om mænds vold mod kvinder. 

Kirsten Hammann retter et dybt problematiserende blik på de etiske komplikationer som vores sult efter misogyne virkelighedsskildringer efterlader. Hvor langt vil vi gå for at blive underholdt? Hammann tester os (...) Kirsten Hammann har et stort og funklende satirisk talent. Hun fastholder os i det, der gør ondt, og bruger ikke humoren til at udglatte, men til at bide sig fast. Hun skåner ingen.
-    Fra juryens motivering 


Du kan læse juryens motiveringer i deres fulde udstrækning ved at følge linket til Nordisk Råds litteraturpris’ egen hjemmeside
 

Mød begge nominerede
Både Niels Frank og Kirsten Hammann gæster Biblioteket Kulturværftet torsdag den 23. februar. Læs mere om arrangementet.

Materialer