Ny bog om Helsingørs glemte oldtid

29.06.22
Da Kresten Tommerup, der var journalist og amatørarkæolog, døde i 2017, efterlod han et kæmpestort dokumentationsmateriale, som nu er blevet til bogen ’Højtid – Træk af Helsingøregnens glemte oldtid’.

Mørdrups tidlige historie

Det er lokalhistorikeren Kjeld Damgaard og fotograf Sven Raagaard, der har stået for det store arbejde at færdiggøre bogen, og det er blevet til en flot og 260 sider tyk bog med masser af kort, illustrationer og fotografier. Kresten Tommerup boede i Mørdrup og var meget interesseret i områdets arkæologi og tidlige historie. Ud fra gamle kort fandt han sløjfede gravhøje og oldtidsminder, som ikke længere optræder som en del af historien.

Helsingør var tæt beboet i oldtiden

I bogen fremgår det, at den hidtidige forståelse var, at folk i oldtiden boede ved havet der, hvor Helsingør by nu er, mens oplandet ikke var videre beboet. Med de mange fotos og illustrationer dokumenteres det, at hele området omkring Helsingør har været forholdsvis tæt beboet i oldtiden.

Ved hjælp af kortene kan man gå på opdagelse i den lokale fortid og finde gravhøje fra bronzealderen, dobbeltjættestuer, offersten og langdysser.

Bogen er på vej til bibliotekets hylder.

Læs mere om Kjeld Damgaard på Lokal Forfatterweb.