ROMA | Official Trailer [HD] | Netflix

Oscar - ombejlet og omdiskuteret

Film Af: Biblioteket 14. Feb 2019 0 kommentarer
Tags: 
Den amerikanske filmpris har en lang og glamourøs historie, men der har også været kritik.

Uddeling trods reklamepauser

Der er allerede fyret godt op for kritikken af årets Oscarshow. Ifølge DR har man i år valgt at uddele fire priser under reklamepauserne. Det vil sige, at de ikke bliver vist live under showet. Det går ud over kategorierne 'Bedste fotografering', 'Bedste klipning', 'Bedste makeup- og hårstyling' og 'Bedste kortfilm'. Og derved bl.a. filmene The Favourite og Bohemian Rhapsody. Læs mere på DR.

Den mest pinlige fejl

Oscarhistoriens måske mest tåkrummende skandale skete i 2018, hvor den forkerte film blev udråbt som vinder. Holdet bag filmen La La Land var i fuld gang med at holde takketale som vinder af prisen 'Bedste amerikanske film', da de fik at vide, at der var sket en fejl, og den retmæssige vinder var Moonlight. Se det berømte klip, hvor La La Land og siden Moonlight får prisen.

#Metoo i Oscar

#Metoo-bevægelsen opstod med beskyldningerne mod filminstruktøren Harvey Weinstein, og har også tråde til Oscar. I maj 2018 besluttede The Academy of Motion Picture Arts, som uddeler Oscar-prisen, at ekskludere skuespilleren Bill Cosby og instruktøren Roman Polanski. Bill Cosby blev sidste år dømt for seksuelle overgreb og Roman Polanski er dømt for at have voldtaget en kvinde i 1977.

Et år med lutter hvide

I 2017 boykottede flere fra holdet bag den iranske film The Salesman Oscarfesten. Med hovedrolleindehaveren Taraneh Alidoosti i spidsen kritiserede skuespillerne præsident Trumps forbud mod visum til iranere og andre fra muslimske lande.
I 2016 og 2017 var der nomineret lutter hvide til årets Oscar. Det faldt mange for brystet. Skuespillerne Jada Pinkett Smith og Will Smith boykottede årets uddeling, og det gjorde filminstruktørerne Michael Moore (som selv fik en Oscar for Bowling for Columbine i 2003)  og Spike Lee også. Præsident Obama undrede sig, og opfordrede filmindustrien til at 'lede efter nye talenter alle vegne'. Under hashtagget #OscarsSoWhite kogte de sociale medier over af harme.

Da Marlon Brando afslog

Enkelte har tidligere nægtet at modtage en Oscar. Bl.a. afslog Marlon Brando at modtage en Oscar i 1972 for sin rolle i Godfather. Han henviste til Hollywoods diskrimination af den indianske befolkning i USA.
Læs mere  om debatten på engelsk Wikipedia.

Navnet stammer fra Onkel Oscar

Det officielle navn er the Academy Award of Merit, men statuetten er bedst kendt under kælenavnet Oscar. Hvorfra navnet stammer er uklart, men der er flere historier. En af disse er, at da Margaret Herrick – bibliotekar for Akademiet – så trofæet første gang, sagde, at den lignede hendes Onkel Oscar. Kælenavnet blev ikke adopteret officielt før 1939, men var kendt vidt og bredt siden 1934.

Må sælges for 1 dollar

Siden 1950 har hverken vinderne eller deres arvingerne kunnet sælge statuetterne videre uden først at tilbyde at sælge den tilbage til Akademiet for 1 dollar. Statuetter, som ikke har været underlagt denne lov, er blevet solgt for sekscifrede beløb. Orson Welles fik i 1941 en Oscar for filmen ”Citizen Kane”, nærmere bestemt i kategorien ”bedste manuskript”. Da det ikke kunne bevises, at han havde underskrevet nogen kontrakt, kunne statuetten sælges på auktion for 861.542 dollar. Knap fem millioner danske kroner.

Historien bag prisen

Den 16. maj 1929 blev den første pris uddelt ved en brunch på Hollywood Roosevelt Hotel foran et publikum, der talte 270 mennesker. Billetterne kostede 5 dollars, og 15 statuetter blev uddelt. Vinderne var allerede blevet informeret om, at de havde vundet, men denne fremgangsmåde ændrede sig allerede året efter. Nu var vinderne en hemmelighed indtil ceremonien, men aviserne fik på forhånd en liste. Dette fortsatte til 1940, hvor the Los Angeles Times offentliggjorde vinderne, før ceremonien begyndte. Siden da er en forseglet konvolut blevet brugt. Allerede fra det andet år blev begivenheden transmitteret i radioen og er blevet det lige siden. I 1953 kunne tv-seere for første gang følge med i uddelingen, og i 1966 blev det i farver. Fra 1969 er uddelingen blevet sendt internationalt, og i dag kan filmfans i over 200 lande se med.

Fra guld til gips

Statuetten er lavet af tin og kobber og er belagt med guld. Den står på en sort metalbund og har en højde på 34 cm og vejer 3,8 kg. Den forestiller en ridder med et sværd stående på en filmspole med 5 ege. De fem eger repræsenterer de oprindelige grene af Akademiet: skuespillere, forfattere, instruktører, producerer og teknikere. Under 2. verdenskrig blev statuetterne lavet af gips og ombyttet til guldbelagte efter krigen var slut.

Oscarfesten foregår i år den 24. februar.
Se en oversigt over årets nominerede film på Wikipedia.

 

af bibliotekar Anette Thede

 

Tilføj kommentar

Materialer: