ACADEMY AWARDS 2016: Trailers for All BEST PICTURE NOMINEES Oscars 2016

Oscar - ombejlet og omdiskuteret

Film Af: Biblioteket 8. Feb 2016 0 kommentarer
Tags: 
Den amerikanske filmpris har en lang og glamourøs historie, men der har også været kritik.

Lutter hvide nominerede i år

For andet år i træk er der i 2016 lutter hvide nominerede til årets Oscar. Det er faldet mange for brystet. Skuespillerne Jada Pinkett Smith og Will Smith har bebudet, at de boykotter årets uddeling, og det gør filminstruktørerne Michael Moore (som selv fik en Oscar for Bowling for Columbine i 2003)  og Spike Lee også.   Barack Obama har også undret sig, og opfordret filmindustrien til at 'lede efter nye talenter alle vegne'. Under hashtagget #OscarsSoWhite har de sociale medier kogt over af harme, siden nomineringerne blev offentliggjort.

Da Marlon Brando afslog

Enkelte har tidligere nægtet at modtage en Oscar. Bl.a. afslog Marlon Brando at modtage en Oscar i 1972 for sin rolle i Godfather. Han henviste til Hollywoods diskrimination af den indianske befolkning i USA.
Læs mere  om debatten på engelsk Wikipedia.

Navnet stammer fra Onkel Oscar

Det officielle navn er the Academy Award of Merit, men statuetten er bedst kendt under kælenavnet Oscar. Hvorfra navnet stammer er uklart, men der er flere historier. En af disse er, at da Margaret Herrick – bibliotekar for Akademiet – så trofæet første gang, sagde, at den lignede hendes Onkel Oscar. Kælenavnet blev ikke adopteret officielt før 1939, men var kendt vidt og bredt siden 1934.

Må sælges for 1 dollar

Siden 1950 har hverken vinderne eller deres arvingerne kunnet sælge statuetterne videre uden først at tilbyde at sælge den tilbage til Akademiet for 1 dollar. Statuetter, som ikke har været underlagt denne lov, er blevet solgt for sekscifrede beløb. Orson Welles fik i 1941 en Oscar for filmen ”Citizen Kane”, nærmere bestemt i kategorien ”bedste manuskript”. Da det ikke kunne bevises, at han havde underskrevet nogen kontrakt, kunne statuetten sælges på auktion for 861.542 dollar. Knap fem millioner danske kroner.

Historien bag prisen

Den 16. maj 1929 blev den første pris uddelt ved en brunch på Hollywood Roosevelt Hotel foran et publikum, der talte 270 mennesker. Billetterne kostede 5 dollars, og 15 statuetter blev uddelt. Vinderne var allerede blevet informeret om, at de havde vundet, men denne fremgangsmåde ændrede sig allerede året efter. Nu var vinderne en hemmelighed indtil ceremonien, men aviserne fik på forhånd en liste. Dette fortsatte til 1940, hvor the Los Angeles Times offentliggjorde vinderne, før ceremonien begyndte. Siden da er en forseglet konvolut blevet brugt. Allerede fra det andet år blev begivenheden transmitteret i radioen og er blevet det lige siden. I 1953 kunne tv-seere for første gang følge med i uddelingen, og i 1966 blev det i farver. Fra 1969 er uddelingen blevet sendt internationalt, og i dag kan filmfans i over 200 lande se med.

Fra guld til gips

Statuetten er lavet af tin og kobber og er belagt med guld. Den står på en sort metalbund og har en højde på 34 cm og vejer 3,8 kg. Den forestiller en ridder med et sværd stående på en filmspole med 5 ege. De fem eger repræsenterer de oprindelige grene af Akademiet: skuespillere, forfattere, instruktører, producerer og teknikere. Under 2. verdenskrig blev statuetterne lavet af gips og ombyttet til guldbelagte efter krigen var slut.

Se årets nomineringer på Filmpuls
Lån en Oscarvinder

Kilder

http://oscar.go.com/
politiken.dk
https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

 

Oprindeligt skrevet af pernillej, Varde Bibliotek.

 

Tilføj kommentar