Foto fra TV-serien Et helt menneske
Asta og Frederikke (tidligere Asbjørn og Frederik) fra TV-serien 'Et helt menneske'. Foto: Jeppe Gudmundsen-Holmgreen, DR.

Hvor mange køn findes der?

25.07.22
Nogle siger to, men i dag mener nogle forskere, at der er over 100.

Af bibliotekar Anette Thede, ciskønnet kvinde

Svært at svare på

Hvor mange køn er der? Mange vil mene, at der er to køn, en mand og en kvinde, basta. Nogle tilføjer en tredje: En transperson. På videnskab.dk opgiver to forskere at svare på spørgsmålet. For det kommer an på, om hvilken kønsforståelse man har. Sværger man til den sociologiske, ser man på det antal køn, som folk føler for. Og så kan man komme op på mange. Er man derimod tilhænger af den biologiske forståelse, findes der tre: mænd, kvinder og et utal af variationer derimellem.

At blive født med X og Y

Ifølge Illvid.dk er det videnskabelige billede for køn ikke blot reduceret til to X-kromosomer eller et X og et Y-kromosom. Nogle mennesker bliver nemlig født med flere kønskromosomer og andre kombinationer, fx XXY, XYY eller XXYY.

Bi-nær, transperson mand, polygender osv.

Tidligere skulle brugerne på Facebook identificere sig som enten en mand eller en kvinde. I dag kan man på den danske udgave af Facebook vælge 11 forskellige køn. Man kan også vælge, hvilket pronomen, man vil omtales som. Englænderne kan vælge over 70 køn på Facebook. Se alle betegnelserne på The Telegraph. Det danske tidsskrift Illustreret Videnskab lister 65 forskellige køn op. Heriblandt 'ciskønnet kvinde', 'flydende kønsidentitet' og 'interkønnet mand'.

'Et helt menneske'

Medierne interesserer sig i stigende grad for kønsidentitet. Et interessant sted at starte er DR-dokumentaren Et helt menneske, hvor man følger to børn: en 5-årig og en 15-årig med deres udfordringer med det biologiske køn, som de er blevet tildelt fra fødslen.

Materialer