""

’Pigefigurer’ i litteraturen - oplysende og (måske) grotesk læsning

25.04.23
Bibliotekar Cecilie Riis zoomer ind på en af de nyere, litterære tendenser.

Kender du en genre, som går under navnet ”Gurlesk”? Navnet på den populære genre er blevet til ud fra en sammentrækning af ”girl” og ”grotesk” og dækker over en optagethed af det umiddelbart klassiske ’pigede’. 

Gurlesk – meget mere end den klassiske Lolita-figur

Vi kender alle den klassiske Lolita-fortælling af Vladimir Nabokov, som efterhånden er blevet en form for stereotyp lig Frankenstein. I nutidens litteratur møder vi fortsat disse såkaldte ’Lolita-pigefigurer’. Men nutidens pigefigurer har alligevel deres helt eget univers med en stærk opmærksomhed på kroppens udvikling, deres forhold til både ældre og jævnaldrende mænd og veninder - og en til tider noget lyserød og naiv tilgang til verden.

Pigefiguren er en feministisk undersøgelse af det pigede eller hyperfeminine. I denne form for litteratur møder du modige kvinder, som står op for deres ret til at være feminine og blive taget seriøst.

Det er spændende læsning. Her bliver ’piget’-heden sat på spidsen, og det kaster nye interessante blikke på en ellers meget kønnet opfattelse af, hvordan verden i teenageårene og i de tidlige tyvere ser ud hos unge kvinder.

Er du nysgerrig på at få nye blikke på ’pigefiguren’ eller blive mindet om, hvordan det var, kommer Cecilie med anbefalinger til nogle af de bedste bøger inden for genren.

""

Pigedyr – Cecilie Lind

Klaustrofobisk og omklamrende roman om en ung kvinde/pige ved navn Sara, som længes efter kærligheden. Hun forelsker sig i to ældre mænd og balancerer på grænsen mellem magt, afmagt, kærlighed og overgreb.
 

""

Celestine – Olga Ravn

Er du til den lidt mystiske litteratur?

Så får du med Celestine en moderne, gotisk fortælling om en spøgelse ved navn Celestine på en højskole. Hun er en ung adelfrøken, der er blevet spærret inde af sine forældre. Spøgelsesfortællingen væves sammen med jeg-fortællerens nutidige oplevelser med parforhold og livet som delebarn i en moderne familie.

""

Jeg æder mig selv som lyng – Olga Ravn

Digte om det røde, det utilpassede og ubehagelige ved at være pige. Forfatteren går på opdagelse i en verden af ungdom, sex, kærlighed og venskab.
 

Tugtens lykkelige år – Fleur Jaeggy

En kostskolehistorie fortalt af fortæller, der ser tilbage på sin tid på sin skoletid og på de piger og veninder, hun mødte undervejs. Især er relationen til den fascinerende, kølige og intelligente Frédèrique interessant læsning. Venskabet er intenst og spændt og bliver næsten beskrevet som en forelskelse. Der er masser af idyl og raffineret underspillet i historien, som er fuld af kniplinger og knæstrømper.
 

Strega – Johanne Lykke Holm

Drømmende roman om unge kvinder, der arbejder på et ensomt hotel næsten kun med kvinder ansat. Hotellet ligger nær byen Strega, et kloster og en skov. En dag forsvinder en af kvinderne. Romanen er mættet af uniformer, små håndspejle og andre genstande, der skaber de unge kvinders identiteter.
 

Lolita – Vladimir Nabokov

Den voksne Humbert Humbert gifter sig med Charlotte Haze, som er mor til Lolita- en ung pige i starten af teenageårene. Lolita bliver en erotisk besættelse for Humbert Humbert, hvilket får fatale følger. Incestuøst og på kanten til ’at være for meget’ og en roman, som både vækker afsky og nysgerrighed.
 

Mørkt forår – Unica Zûrn

En kort roman om en ung pige med en dysfunktionel men (over)kærlig familie, hvor ture i svømmebassinet, venskaber og forelskelse i en ung voksen mand bliver omdrejningspunktet en sommer. Hun bliver voksen for tidligt, og det får fatale følger.
 

""

Døtreskole – Benedicte Huang

Døtreskole er en fortælling om unge piger i ottende klasse, og om hvordan de bliver til og former sig selv. Om det pres og den gave det er, at have hele livet foran sig. 
 

""

Pige, 1983 – Linn Ullmann

Om en 16-årig piges rejse til Paris, hvor hun indleder et forhold til den 30 år ældre A. Han er fotograf og flere årtier efter kigger hun tilbage på, hvordan både hendes indre og ydre verden falder sammen. Flere årtier senere forsøger hun at nærme sig den pige, hun var gennem det voksne blik.