Billede af Paul Auster
Paul Auster. Foto af Thomas Samson/AFP/Ritzau Scanpix

Paul Auster 1947-2024

01.05.24
Den amerikanske forfatter Paul Auster er død i en alder af 77 år. Med hans romaner, der ofte udspiller sig mellem mennesker i New York, blev han en af de mest læste amerikanske forfattere i Danmark.

Paul Austers forfatterskab er omfangsrigt og favner bredt over genrer. Centralt i flere af hans værker er det travle storbyliv i New York City, og de skæbnesvangre møder som finder sted mellem mennesker.
Det gælder også for hans mest kendte værk "New York-trilogien", som består af de tre romaner 'By af glas' (1985), 'Genfærd' (1986) og 'Det aflåste værelse' (1986).

De tre romaner blev Paul Austers gennembrud, som kom relativt sent i karrieren. Han var i slutningen af 30’erne, da bogen ’By af glas’ blev udgivet efter afvisninger fra 17 forskellige forlag.

I tillæg til de klassiske Auster-romaner, tæller hans forfatterskab også både digte, en brevudveksling, essays og selvbiografier. Hans tekster har desuden dannet grundlag for adaptationer, blandt andet i form af en graphic novel-udgave af  'By af glas' og filmen 'Smoke'.

Paul Auster var gift med den amerikanske digter, romanforfatter og essayist Siri Hustvedt.

I 2011 besøgte både Paul Auster og Siri Hustvedt Kulturværftet og deltog i en international forfatterweekend. 

Kilder: politiken.dk, Wikipedia, litteratursiden.dk

Materialer