Foto af Tove Ditlevsen
Tove Ditlevsen. Foto: Gyldendals Billedbibliotek

Måske læser gymnasieeleverne kun én kvindelig forfatter

03.05.21
13 mandlige forfattere og 1 kvindelig forfatter (Karen Blixen) står i den kanon, som alle gymnasieelever skal læse mindst én tekst fra. Mange undrer sig over, at der ikke flere kvindelige forfattere med på listen.

'Et skævt signal'

'Man kan undre sig over, at vi har en kanon med tretten mandlige forfattere og én kvindelig forfatter foruden en folkevise. Det sender et skævt signal til ungdommen om, at kvinders stemmer ikke er så vigtige og gyldige som mændenes,' siger forperson for Dansklærerforeningen for stx og hf Mischa Sloth Carlsen til Gymnasieskolen.dk.

Flere kvindelige forfattere

Hun foreslår i stedet, at gymnasiets litteraturkanon skal have flere kvindelige forfattere og gøres til en vejledende bruttoliste. Hun fremhæver Inger Christensen, der blev betragtet som et seriøst bud på at modtage Nobelprisen i litteratur tilbage i 1990’erne, og Tove Ditlevsen som to store danske kvindelige forfattere og stemmer, der sagtens kunne stå på en revideret kanonliste.

Fra Leonora Christina Ulfeldt til Tove Ditlevsen

- 'Når vi taler om stor litteratur, så må man også fremhæve Leonora Christina Ulfeldt, Mathilde Fibiger, Amalie Skram, Agnes Henningsen, Thit Jensen og flere andre,' tilføjer Mischa Sloth Carlsen. Hør en radiodebat om gymnasiets kanon på Dansklærerforeningen. Se også artiklen fra Litteratursiden Kvindelige fyrtårne i dansk litteratur.

Materialer