Nominerede værker til Nordisk Råds litteraturpris 2024. Foto: Norden.org
Nominerede værker til Nordisk Råds litteraturpris 2024. Foto: Norden.org

Helle Helle og Theis Ørntoft er dette års nominerede til Nordisk Råds litteraturpris

22.02.24
Helle Helle indstilles til prisen for romanen 'Hafni fortæller' og Theis Ørntoft for romanen 'Jordisk'.

Helle Helle har gjort sig gældende som en af de vigtigste stemmer i dansk prosa siden sin debut med 'Eksempel på liv' i 1993. Hun har udgivet 12 prosabøger for voksne, og med hver bog udvider hun prosaformens råderum. Hendes seneste bog, 'Hafni fortæller' (2023), er en både mørk og absurd komisk roman om en kvinde, der sætter ud på en smørrebrødsrejse igennem Danmark. Helle Helle har modtaget bl.a. Kritikerprisen, De gyldne laurbær, Montanas Litteraturpris og Holbergmedaljen. Hendes bøger er oversat til 22 sprog. 

"Stilistisk bliver der ikke holdt igen, og ingen kan holde Helle Helle tilbage. 
Med livet får man rundere arme, og måske finder man ud af, at livet bevæger sig i cirkler og ikke i lineære forløb. 'Hafni fortæller' gør i hvert fald ikke. Den anviser ikke en retning. Den forsøger at være."

- Fra juryens nominering

Theis Ørntoft debuterede som digter med 'Yeahsuiten' i 2009, og fik allerede med sin anden digtsamling, den dystopiske 'Digte 2014' fra 2014, læserne til for alvor at spærre øjnene op. I 2018 udkom hans første roman 'Solar', der af kritikere er blevet beskrevet som en ”grusomt god bog”. 'Jordisk' (2023) er hans kun anden roman, en episk slægtsroman om fællesskaber og om menneskelige forbindelser med hinanden og med den verden, vi ønsker at skabe. 

"Mennesker der er underlagt, hvis ikke skæbnen, så i hvert fald planetens tilstand, og som ikke kan gøre andet end at blive i besværet og på bedste beskub forsøge at få det hele til at fungere et tilfældigt sted i et ufatteligt stort solsystem, der har været så følgesvangert at udvikle liv på en af sine otte planeter. Dette er udgangspunktet i Theis Ørntofts 'Jordisk'."

- Fra juryens nominering 

Du kan læse juryens motiveringer i deres fulde udstrækning ved at følge linket til Nordisk Råds litteraturpris’ egen hjemmeside
 

Den 22. februar kunne bibliotekets lånere opleve Theis Ørntoft og Helle Helle i samtale med Tore Leifer på Biblioteket Kulturværftet.

Arrangementet er skabt i samarbejde med Nordisk Råd.

De Nordiske nominerede

Danmark: Helle Helle 'Hafni fortæller' & Theis Ørntoft 'Jordisk'

Finland: Eva-Stina Byggmästar 'Vill du kyssa en rebell?' & Laura Lindstedt & Sinikka Vuola '101 tapaa tappaa aviomies'

Færøerne: Kim Simonsen 'Lívfrøðiliga samansetingin í einum dropa av havvatni minnir um blóðið í mínum æðrum'

Island: Anna María Bogadóttir 'Jarðsetning' & Kristín Eiríksdóttir 'Tól' 

Norge: Niels Fredrik Dahl 'Fars rygg' & Maria Navarro Skaranger 'Jeg plystrer i den mørke vinden'

Det samiske sprogområde: Fredrik Prost 'Leŋges hearggi Sáhčal fatnasa'

Sverige: Gunnar Harding 'Minnen från glömskans städer' & Johan Jönson 'Nollamorfa'

Åland: Mikaela Nyman 'För att ta sig ur en rivström måste man röra sig i sidled'

Om Nordisk Råds litteraturpris

Nordisk Råds litteraturpris er siden 1962 blevet uddelt til et skønlitterært værk skrevet på et af de nordiske sprog. Formålet med Nordisk Råds fem priser er at øge interessen for det nordiske kulturfællesskab og det nordiske miljøsamarbejde, samtidigt med at anerkende fremtrædende kunstneriske og miljømæssige indsatser. 

Vinderen af Nordisk Råds litteraturpris 2024 præsenteres i efteråret i forbindelse med Nordisk Råds session. Vinderen modtager prisstatuetten Nordlys og 300.000 danske kroner.