Exofiktion - romaner om virkelige personer

03.05.24
Exofiktion er blevet populært for både læsere og forfattere. Gennem exofiktive romaner kan man komme helt tæt på historiske personer, når forfattere gendigter over virkelige personers liv.

Vi har samlet 25 gode exofiktive titler, som du kan lade din næste læseoplevelse inspirere af. Hop med på bølgen og lær nye sider af historien at kende.

Hvad er nyt?

Navnet exofiktion kommer af det græske ord ’exo’, der betyder ’uden for’. I exofiktion retter forfatterne nemlig blikket mod historiske personer, uden for dem selv. I exofiktion stiller forfatterne skarpt på det mentale og psykologiske, og ved at give fortællerstemmen til den historiske person, lærer vi nye sider af personen at kende. Modsat historiske romaner er man i højere grad optaget af det enkelte menneske end de store begivenheder.

En stemme til de stemmeløse

Exofiktion er aktivistisk og udspringer af et ønske om at skrive de oversetes historier frem. Romanerne handler ofte om kvinder, homoseksuelle, psykisk syge eller marginaliserede, hvis fortællinger har manglet i historiebøgerne. Andre gange er det ukendte sider af ellers kendte personligheder som får nyt liv.  

Et populært eksempel på exofiktion er 'Annas Sang' af Benjamin Koppel, hvor hovedpersonen Hannah må ofre sit musikalske talent og den ægte kærlighed for ægteskabet med den jødiske François. Romanen er inspireret af Benjamin Koppels tante Anna, som led samme skæbne som den fiktive Hannah.

Nyt lys på den unge H. C. Andersen

Kom helt tæt på nye sider af H.C. Andersen, når Jesper Wung-Sung gendigter fortællingen om den unge Hans Christian. Vi følger Hans Christian fra han bliver født og frem til den første svære tid i København. En mærkværdig dreng med et brændende ønske om at optræde for alle der vil se på. Wung-Sung sammenfletter opdigtede tanker med referencer til H.C. Andersens forfatterskab, så sprog og stil overlapper på fortryllende vis.   

Heksene fra Nordjylland

I 'Voksbarnet' af Olga Ravn, fortælles historien om den ugifte adelskvinde Christenze Kruckow, der anklages for at være heks. Efter anklagen flygter Christenze til Nordjylland, hvor hun bliver en del af heksekredsen rundt om den historiske person Maren Kneppis. Men snart er hun heller ikke i sikkerhed her. Romanen er baseret på virkelige hændelser fra 1600-tallets Nordjylland og er du interesseret i at vide mere om Danmarkshistoriens hekseforfølgelse, kan du med rette starte med 'Voksbarnet'.

Materialer