De spanske krimier får stor international anerkendelse. Foto: Unsplash
De spanske krimier får stor international anerkendelse. Foto: Unsplash

10 spanske krimier

19.03.24
Hvorfor begrænse sig til skandinaviske krimier?

Af Bjørn, Bibliotekar 

Nordiske krimier er stadigvæk "hot", men interessen for udenlandske krimier er øgende. Nogle mener, at det er det "nye sort" inden for krimigenren.

Den spanske krimigenre har rødder, der strækker sig tilbage til det 19. århundrede med forfattere som Pedro Antonio de Alarcón og Emilia Pardo Bazán, der skrev spændingsromaner med skurke og store mysterier. 

Men det var først i det 20. århundrede, at genren for alvor begyndte at blomstre med forfattere som Gonzalo Torrente Ballester og Manuel Vázquez Montalbán, der indførte en mere samfundskritisk tilgang til krimigenren.

I dag er spanske krimier mere populære end nogensinde før, og det er en imponerende vifte af forfattere, der dominerer genren både nationalt og internationalt. Carlos Ruiz Zafón, kendt for sin Barcelona-serie, blander spænding med magisk realisme og dybdegående karakterudvikling. Andre forfattere som Arturo Pérez-Reverte og Dolores Redondo har også opnået stor anerkendelse for deres intrikate fortællinger om mord, intriger og mysterier.

Spansk kultur og identitet

Det, der gør spanske krimier fascinerende, er deres evne til at afspejle det spanske samfund og dets kulturelle og politiske landskab. Læsere kan opleve alt fra de snoede gader i gamle bydele til det pulserende natteliv i storbyerne. Samtidig udforsker mange forfattere også dybere temaer som identitet, klasseforskelle og nationale konflikter, hvilket giver et indblik i den komplekse spanske kultur og historie.

Det er på mange måder et vindue til den spændende verden af spansk kultur, historie og samfund. 

Spanske krimier har også vundet stor succes på den internationale scene og er oversat til et væld af sprog verden over. Det er dog ikke alle spanske krimier, der er oversat til dansk. Javier Marías bøger er oversat, men Rosa Monteros mangler desværre. Begge forfattere har vundet priser og høstet ros fra kritikere over hele kloden for deres dygtige håndtering af spændingsgenren.

God læselyst.

Materialer