Billede af børnefamilie
Foto: Christian Randing

FN's Internationale Læsedag

05.09.23
Den 8. september fejres FN's Internationale Læsedag verden over.

Hvad er FN's Internationale Læsedag? 

FN’s Internationale Læsedag er en mærkedag, der siden 1965 har sat fokus på betydningen af læsning for individer og for samfundet som helhed. Gode læsefærdigheder kan give adgang til vidensdeling, fællesskaber og fordybelse, og mens vi i Danmark nyder godt af et skolesystem, der er tilgængeligt for alle og har øget fokus på læsning, kæmper man i andre dele af verden med analfabetisme og ulige adgang til uddannelse. 

Derfor inviteres alle børn, unge og voksne til at markere FN’s Internationale Læsedag ved at læse løs og derigennem insistere på, at læsning fortsat er vigtigt. 

Som en del af læsedagen afholdes Read Hour, der opfordrer alle, på tværs af landegrænser, til at læse i en time i løbet af d. 8. september. 

En times læsning sammen

Skab din egen Read Hour derhjemme, og brug en time - eller så længe du har lyst - på at læse. Til daglig fanges vores opmærksomhed ofte af telefoner og streaming, men den Internationale Læsedag er en god anledning til at lave en hyggelig læsestund sammen som familie.

Uanset om I arrangerer jeres egen Read Hour på fredag eller vælger en anden dag til jeres læsetime, så er her et par tips til at gøre læsningen til en god oplevelse:

  • Sluk telefonerne, eller læg dem i en skuffe, så I undgår forstyrrelser.
  • Vælg en hyggelig og komfortabel læseplads. Det kan være i haven, i sofaen eller måske skal I bygge en særlig læsehule.
  • Udvælg gode højtlæsningsbøger som I kan læse sammen, eller læs ”sammen, hver for sig”.
  • Hav en lille stak med forskellige bøger – det er okay at ombestemme sig.
  • Skal der være te eller saftevand? En hjemmebagt kage, figenstænger eller chips? En god snack hjælper på hyggen, og måske på motivationen.

Her under har vi samlet en håndfuld anbefalinger til bøger for både børn, unge og voksne.

Vi ønsker god fornøjelse med læsetimen!

Højtlæsningsbøger ca. 6-10 år

Billedbøger ca. 3-6 år

Young Adult-bøger ca. 14+ 

Krimier og romaner til voksne