""

’Mary Bess Westenholz - en revolutionær victorianer’

10.06.20
- ny bog om Karen Blixens moster.

Forskningen i Karen Blixen og personerne omkring hende er nu nået til Blixens moster. Hun hed Mary Bess Westenholz, og hun spillede en afgørende rolle for niecens gennembrud som forfatter. Uden mosterens venskab med den amerikanske forfatter Dorothy Canfield Fisher var Karen Blixens vanskelige debut med ’Seven Gothic Tales formodentlig aldrig blevet en realitet.

De to kvinder skrev lange breve til hinanden, og det er denne brevveksling, der dokumenterer, hvordan mosteren trak i trådene. Ved siden af forfattergerningen arbejdede Dorothy Canfield Fisher nemlig for en bogklub, som anbefalede Blixens bog til udgivelse. 'Seven Gothic Tales' blev udgivet i USA i 1934 under pseudonymet Isak Dinesen.  Først da bogen var slået igennem på engelsk, omskrev Karen Blixen den til dansk, hvor vi kender den som ’Syv fantastiske fortællinger’.

Brevvekslingen giver et fascinerende samtidigt indblik fra sidelinjen især af det tiår, hvor Karen Blixen tager hånd om sin egen skæbne. Fra et absolut eksistentielt nulpunkt i 1931, hvor hun blev tvunget til at forlade sit elskede Afrika, og til hun ti år senere var blevet en verdenskendt forfatter.

Men Mary Bess Westenholz var også i egen ret en interessant personlighed. Hun blev medgrundlægger af den danske unitariske menighed, hun var gennem næsten tyve år redaktør for og flittig skribent i 'Protestantisk Tidende'.

Endvidere var Mary Bess Westenholz den første kvinde nogensinde i Danmark der i 1909 gjorde sin entre og tog ordet i Folketinget. Hun fulgte simpelthen efter folketingsbetjenten, da han skulle overlevere et brev fra hende til politikerne. En begivenhed, der dagen efter på en avisforside udnævnte hende til Danmarks Jeanne d’Arc.

Bogen ’Mary Bess Westenholz – en revolutionær victorianer’ er skrevet af mag. art. i kunsthistorie Marianne Wirenfeldt Asmussen (f. 1945), der bor i Hellebæk.

Marianne Wirenfeldt Asmussen var i 1990 med til at stifte Karen Blixen-museet på Rungstedlund, hvor hun var direktør indtil 2009. Hun har forsket i Karen Blixen og personerne omkring hende i årtier og er forfatter til flere bøger om hende, bl.a. den meget smukke biografi ’Skrivestedet – Karen Blixens spor i Kenya og Danmark’, som hun udgav i 2015 sammen med fotografen Kurt Rodahl Hoppe.

Materialer